Coalitia de guvernare PSD – ALDE a renuntat oficial luni la impozitul pe cifra de afaceri, dupa cum a anuntat premierul Mihai Tudose, care spune ca guvernul face, în schimb, “simulari pe taxa de solidaritate”.
Taxa de solidaritate ar insemna o impozitare suplimentara “a salarilor mari”, dar inca nu s-a enuntat un prag de la care sa fie aplicata. Iar dupa cum spune premierul, rezultatele pe care le-ar avea aceasta taxa in privinta bugetului s-ar putea sa fie destul de mic incat sa se renunte si la acest impozit.
Problema guvernarii PSD este insa ca timpul trece, salariile bugetarilor politici au fost majorate anul acesta consistent, banii isi iau zborul din buget catre beneficiari, si se apropie scadenta pentru cresterile salariale promise categoriilor largi de bugetari, medici si profesori.
“Nu aplicam impozitul pe cifra de afaceri. Aici eu m-am grabit un pic si v-am spus de la Bruxelles ca am vazut simularile si am luat decizia ca nu se pot implementa (…). Azi (luni – n.r.) am prezentat si coalitiei elementele care au stat la baza acestei decizii si considerati încheiat acest subiect”, a declarat premierul Mihai Tudose la finalul sedintei saptamânale a coalitiei.
Tot premierul spune, in context, ca în perioada urmatoare va fi implementata o directiva europeana de anul trecut care prevede ca impozitul sa se plateasca acolo unde se face profit si ca a decis saptamâna trecuta împreuna cu Ministerul Finantelor Publice, cu ANAF, sa se faca o integrare completa a tot ce înseamna sistem financiar fiscal astfel incat fluxurile informatice sa arate in timp real “miscarile banilor”.
In ce priveste taxa de solidaritate, premierul spune ca nu a fost stabilit deocamdata un prag de la care sa porneasca aceasta taxare suplimentara, însa a subliniat ca ar urma sa fie aplicata “persoanelor fizice care castiga foarte mult”, explicand ca reprezinta “o taxa în plus de solidaritate cu statul, care le-a oferit prilejul sa câstige atâtia bani”.
Orbecaiala fiscala si nesiguranta
guvernarii dauneaza economiei
Presedintele Klaus Iohannis a declarat ieri ca liderii PSD ar trebui sa îsi gândeasca clar programul de guvernare si abia apoi sa vina în fata românilor sa anunte exact ce vor sa faca, deoarece economia si investitorii reactioneaza la masurile anuntate de coalitia PSD – ALDE. stop_coloana
“Daca se introduc în discutia publica de catre o coalitie care are majoritate în Parlament notiuni noi, care într-o zi sunt promovate, a doua zi sunt retrase, acest lucru este o eroare politica grava. Fiindca aceasta majoritate are capacitatea parlamentara sa promoveze schimbarea legislatiei, iar economia, investitorii reactioneaza la asa ceva. Eu le-as recomanda pesedistilor cu foarte multa caldura sa mearga acasa, sa judece un pic propriul program si când stiu ce vor sa vina în fata natiei si sa spuna acest lucru”, a declarat Klaus Iohannis.
Guvernarea PSD – o jumatate de an de rateuri
si multe promisiuni importante taiate de pe lista
La mai bine de o jumatate de an de la preluarea guvernarii, PSD are deja un guvern demis pentru ineficienta si doua proiecte fiscale majore ratate, care nu au facut decat sa ingrijoreze si sa puna serios pe ganduri mediul de afaceri. Si mai are PSD un program de guvernare rescris pe genunchi, cu multe prevederi importante eliminate sau amanate. Semn clar ca nu poate fi pus in aplicare si ca, asa cum se spunea de la bun inceput, nu a fost intocmit in baza unei analize, ci a fost conceput in cea mai pura maniera populista.
Dintre masurile importante promise si la care s-a renuntat este de amintit cota zero de TVA la tranzactiile imobiliare si pentru serviciile de publicitate, care ar fi trebuit sa intre in vigoare in primavara. Promisa reducerea TVA de la 19% la 18% nu va mai intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, cum era prevazut initial. Se promite ca va fi aplicata începând cu 1 ianuarie 2019. Majorarile salariale promise de la 1 iulie s-au aplicat pentru cateva categorii restranse de bugetari, in principal parlamentarii, primarii si presedintii de consilii judetene, cu alte cuvinte pentru aparatul politic. Ultima mare taiere din programul de guvernare a fost salariul minim de 2.000 de lei din 2018, presedintele PSD, Liviu Dragnea, anuntand ca acesta va fi de 1.550 si ca suma de 2.000 de lei a fost “o greseala rostogolita in spatiul public”. (A.I.)