Demolare in interes public
La finele lunii octombrie 2008, Primaria Zalau a decis sa demoleze o parte din garajele construite legal sau ilegal pe domeniul public pentru a reusi, astfel, sa amenajeze mai multe spatii de parcare, binecunoscut fiind faptul ca in municipiu numarul autoturismelor este de aproape 10 ori mai mare decat cel al spatiilor de parcare.
„Marea Demolare” urma sa inceapa din cartierul Bradet. Astfel, 24 de garaje aflate in zona strazii Avram Iancu, construite in mare parte de locatarii blocurilor de pe aleea Mesteacanului, trebuiau „rase” de pe fata pamantului. Nemultumiti, proprietarii garajelor au mers in audienta la primarie si au contestat decizia autoritatilor.
La acea vreme, viceprimarul Sojka Attila motiva decizia primariei declarand ca in locul celor 24 de garaje existente in acel spatiu vor fi construite 38 de noi locuri de parcare. Mai mult, viceprimarul a afirmat ca proprietarii garajelor din tabla se puteau astepta oricand la o astfel de masura din partea autoritatilor deoarece in contractul de inchiriere, semnat de fiecare in parte, exista o precizare la capitolul VI, articolul, 10, litera B, unde se stipuleaza ca respectivul contract poate fi reziliat „prin denuntarea unilaterala de catre proprietar cu notificarea prealabila a chiriasului cu 15 zile inainte, in cazul in care interesul public o cere”. Cu alte cuvinte, construirea noilor spatii de parcare este considerata de interes public, iar actualii proprietari nu se pot opune demolarii.
S-a schimbat… modificarea?
Insa, in urma cu aproximativ doua saptamani,cei 24 de proprietari au primit, din partea Primariei, adrese, prin care erau chemati sa isi reinnoiasca contractele de inchiriere si pentru 2009. Totusi, prelungirea contractului nu le ofera garantia ca garajele vor ramane in picioare pana la finalul anului. Articolul10 din contract ramane in vigoare iar Sojka a declarat ca, cel putin in Bradet (unde s-au realizat deja investitii pentru reabilitarea infrastructurii), vor fi demolate garajele si vor fi amenjate parcari. „Am dorit sa tinem cont si de pozitia oamenilor si s-ar putea ca noile spatii sa fie amenajate printr-un parteneriat cu asociatiile de proprietari din zona”, a mai spus Sojka.
Potrivit declaratiilor sale, demolarea garajelor si copertinelor construite pe spatiul public va continua si in celelate cartiere din oras. In functie de modul in care va fi „creionat” bugetul municipiului pentru anul 2009 si de zonele in care vor fi executate lucrari de reparatii a infrastructurii, vor continua si demolarile de garaje.
Mai multi bani pentru bugetul local
In perioada noiembrie – decembrie 2008 angajatii primariei au efectuat o inventariere a garajelor si copertinelor din oras, pentru a determina cat mai precis cati metri patrati ocupa aceste constructii. Rezultatul inventarului a fost benefic pentru bugetul primariei deoarece garajele ocupau un spatiu mai mare decat era declarat in acte. Astfel, din impozitul pe teren se vor aduna cu 1,5 miliarde lei vechi mai mult fata de 2008, cand s-au incasat aproximativ 5,7 miliarde.
Chiar daca veniturile administratiei locale vor fi mai mari, suma este oricum mai mica comparativ cu banii care s-ar putea obtine din locurile de parcare scoase la licitatie. Astfel, daca pentru un garaj construit „semi-legal” un zalauan plateste aproximativ 1,5 milioane lei vechi pe an, pretul unui loc de parcare rezervat, pentru aceeasi perioada, poate ajunge si la 4 milioane.
In momentul de fata, in Zalau au fost identificate 3553 de garaje si copertine, dar numai aproximativ o treime din acestea sunt autorizate, iar in 6 se desfasoara activitati de productie sau comert.
Proprietarii acestor 6 garaje vor trebui insa ca din 1 aprilie sa opreasca activitatile, altfel risca sa fie sanctionati de catre angajatii primariei.
Demolarea garajelor incepe cu… o amanare
Articole
Mulțumirile unei mame pentru personalul Secției ORL de la Spitalul Județean
Există cadre medicale care își iubesc meseria și ne arată, zi de zi, că grija pentru pacient este primordială. Din fericire, avem astfel de oameni și la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Nu o spunem noi, o spune o mamă din județul vecin, care a ajuns cu copilul în unitatea medicală din municipiu și a fost impresionată de modul în care s-a comportat întreg personalul cu care a interacționat, de la sosire până la externare. Redăm integral…
Mai mult...Zalău: Impozit mai mic pe casă și mașină dacă plătești online
Scutirile, bonificațiile şi gratuitǎțile acordate de municipalitate pentru persoane fizice şi persoane juridice se mențin și în 2025, la nivelul din anii anteriori. la fel ca în ultimii ani. Pentru persoanele fizice, în cazul achitării la casieriile serviciilor de impozite și taxe din cadrul primăriei, la CEC, prin P.O.S, prin ordin de plată sau internet banking, bonificația acordată este de 4 % dacă plătesc cu anticipaţie impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de…
Mai mult...