De la inceputul lunii februarie, preturile medicamentelor ar putea fi reajustate ca urmare a deprecierii leului. Raportarea la euro ar insemna o diferenta de la cursul de 3,63 lei/euro la 4 lei/euro. Acest lucru ar putea insemna cresterea preturilor. Dar, noul ministru al Sanatatii, Ioan Bazac, a emis deja un ordin potrivit caruia pretul unui medicament din import trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu pretul aceluiasi medicament din lista a 12 tari UE. Nominalizate de minister. Importatorii care nu se raporteaza la cel mai mic pret din cele 12 tari vor fi sanctionati, subliniaza ministrul Sanatatii.
Pana la intrarea in vigoare a ordinului, depozitele de medicamente au cam blocat livrarile catre farmacii. Cel mai afectati par sa fie bolnavii de diabet.
La FARMADEX Zalau (cartier Stadion), lipsesc aproximativ 50% din antidiabeticele orale de import, ne-a spus dl farmacist Sergiu Muresan. Dar, o parte se pot inlocui cu ale noastre. Pentru cardiaci, Farmadex a avut stocuri si s-a aprovizionat, de la mai multi distribuitori, in ianuarie, pentru a le acoperi pe toate. Nici cu antibioticele nu sunt probleme, pentru ca majoritatea sunt indigene. Dl Muresan asteapta sa se deblocheze aprovizionarea si sa se reintre in normalitate.
Si la farmacia HUMANITAS lipsesc cateva antidiabetice orale. „Am cerut si nu am primit”, ne-a spus dna farmacista Lucia Handraluca. De ce? Se banuieste ca medicamentele cumparate in euro sunt blocate. Cu antibioticele nu sunt probleme. S-au primit chiar la preturi mai mici in aceasta luna. In schimb, de mai mult timp, un distribuitor de la care farmacia primeste Prestarium si Tertensiv (pentru tensiune) si Eurespal (tablete si siropuri pentru copii) pretinde plata pe loc. Iar farmacia isi recupereaza banii peste trei luni.
Tot de lipsa unor antidiabetice (injectabile si orale) s-a plans si d-na farmacist Lucia Calb – Farmacia Remedia (langa Spitalul de Urgenta). „Sunt produse deficitare pe care nu avem cu ce sa le inlocuim pentru ca sunt blocate la distribuitori”. La produsele oncologice „sunt mai putine probleme decat la antidiabetice, pentru ca am avut stocuri”. Lucia Calb spera sa se rezolve problemele incepand cu luna februarie. Si de la ARTEMISIA (bloc B40) lipsesc insuline si antidiabetice orale. „Avem o parte, dar ne si lipsesc si trimitem bolnavii la alte farmacii sau ii sfatuim sa se interneze. Pana acum, insa, nu am avut cazuri disperate”, ne-a spus, ieri, d-na farmacista Rodica Banc. Cu celelalte produse nu sunt probleme.
Sa nu porti bolnavii pe drumuri – retete pe DCI-uri
Lipsa unor medicamente din farmacii scoate in evidenta necesitatea de a modifica, urgent, modul de prescriere a retetelor. Toti farmacistii cu care am vorbit ieri spun ca pe reteta ar trebui sa fie trecut DCI-ul (denumirea comuna internationala) si nu denumirea comerciala a medicamentului. Modificarea este, in primul rand, in favoarea bolnavilor. De ce? Pentru ca, daca bolnavul nu gaseste in farmacie un medicament scris pe reteta, este trimis din nou la medic sa-i schimbe reteta. Daca pe reteta ar fi scris DCI-ul, medicamentul care lipseste ar putea fi inlocuit de catre farmacist.
Pe de alta parte, unii bolnavi ar vrea sa cumpere un produs mai ieftin decat cel prescris, dar nu poate din acelasi motiv.
Ministrul Sanatatii a anuntat deja ca va reintroduce DCI-urile in prescrierea retetelor. Poate tot din februarie. Asta inseamna un pic mai mult de lucru pentru medici, dar masura este in favoarea bolnavilor, care nu mai sunt purtati pe drumuri. Si poate se face si un dram de economie.
Depozitele blocheaza aprovizionarea farmaciilor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...