Din aceasta iarna, administratiile locale vor raspunde de intretinerea si deszapezirea drumurilor judetene, nu doar a celor comunale. Consiliul Judetean va avea in grija doar drumurile judetene incadrate in categoria I, cele de categoria II, III si IV vor fi atributul consiliilor locale. Acest demers a fost justificat de presedintele CJ Tiberiu Marc prin aceea ca unitatile administrativ teritoriale „pot actiona astfel mai rapid si au dotarea necesara. In plus, 100 de angajati din primarii vor fi platiti astfel si pe perioada de iarna”. Fondurile prevazute pentru activitatea de iarna se ridica la 1,2 milioane lei, din care 639.154 lei vor fi utilizate pentru drumurile de categoria I, ce insumeaza 244,5 km la nivelul intregului judet.
Comunele Sinmihaiu Almasului si Simisna nu au deloc drumuri judetene, iar Benesat, Bocsa, Boghis, Buciumi, Creaca, Agrij, Dobrin, Horoatu Crasnei, Letca, Marca, Mesesenii de Jos, Mirsid, Samsud, Treznea, Valcau, Virsolt, Zimbor si Salatig nu au drumuri judetene de categoriile II, III si IV.
PROGRAMELE MULTIANUALE, LA GUNOI
In anii trecuti lucrarile pentru perioada de iarna erau repartizate, dupa licitatii, unor firme specializate in intretinerea drumurilor. Mai mult, judetul a fost impartit in patru sectoare, care au fost licitate separat. In ultimii doi ani s-a tot vehiculat varianta atribuirii intretinerii drumurilor judetene atat pe perioada de vara, cat si pe timp de iarna unei firme, sau unui grup de firme pe o perioada de mai multi ani (patru). Se pare ca aceasta varianta desi a fost considerata foarte avantajoasa de conducerea judetului, pentru ca puteau fi evitate stagnarile din lucru din cauza licitatiilor si contestatiilor, nu a mai prins radacini. Aceasta maniera de lucru a fost imbratisata doar de drumarii de la Compania Nationala de Autostrazi, care deja lucreaza in acest sistem multianual si care se aplica si in Salaj.
Comunele – responsabile pentru deszapezire
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...