În prima săptămână a lunii februarie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a desfășurat, la nivel național, controale în supermarket-uri și hypermarket-uri, pentru a vedea condițiile de comercializare a legumelor și fructelor.
Au fost verificate magazinele Kaufland, Lidl, Carrefour, Profi, Cora, Auchan, Mega Image și Billa. Au fost controlați 75 de operatori economici. La un număr de 46 de operatori economici s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare privind protecția consumatorilor.
Au fost oprite definitiv de la comercializare 1.129 kilograme de fructe și legume în valoare de 4.531 de lei, produse alterate, depreciate, improprii consumului uman.
S-a dispus totodată măsura de oprire temporară de la comercializare până la intrarea în legalitate a unei cantități de 3.552 kilograme, în valoare de 9.250 lei.
S-au aplicat 31 sancțiuni contravenționale, din care 26 de amenzi însumând 125.000 lei și cinci avertismente, pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.
Principalele abateri constatate au fost comercializarea de legume și fructe de calitate neconformă (prezentau mucegai, lovituri mecanice), nerespectarea calibrului declarat, comercializarea de produse ca fiind calitatea I, dar cu deficiențe de calitate (fructe și legume depreciate calitativ, cu grad de coacere neuniformă, care prezentau colonii de mucegai, cantități mari de noroi sau pământ, nu erau sortate ori curățate, nu corespundeau calității declarate), fructe și legume etichetate ca fiind de calitatea I, fără a respecta categoria de calitate..
Sălăjenii sunt păcăliți cu marfă
numai bună de arucat la gunoi
În perioada 10 – 14 februarie, supermarket-urile, hypermarket-urile, magazinele specializate în vânzarea de fructe și legume și depozitele de astfel de produse din Sălaj au fost controlate de inspectorii de la Protecția Consumatorului. stop_coloana
Pe lista marilor magazine verificate se numără Carrefour, Kaufland, Profi și Lidl.
Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au constatat că zălăuanilor li se oferă, nu în puține locuri, și nici pe bani puțini, fructe și legume sub standardele de calitate impuse. S-au găsit fructe și legume mucegăite, murdare, lovite, necoapte uniform, produse care nu erau depozitate corect, la temperaturile potrivite, ceea ce, evident, a dus la alterarea lor, totală sau parțială, produse care nu aveau trecute informațiile privind țara de proveniență ori le lipsea traducerea în limba română. 19 kilograme de fructe și legume au fost retrase definitiv de la vânzare, în valoare totală de 128 lei. 1.207 kilograme de fructe și legume, în valoare de 7.740 lei, au fost retrase temporar de la comercializare.
Au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale, patru avertismente și patru amenzi în valoare totală de 2.000 de lei.
Dorel Fechete, comisar șef adjunct la Protecția Consumatorului Sălaj, spune că magazinele unde s-au găsit probleme vor fi monitorizate atent în perioada următoare, pentru a vedea dacă se conformează cerințelor impuse în urma controalelor. “n plus, controlul tematic privind respectarea legislației în vigoare la comercializarea de fructe și legume este încă în desfășurare, așa că și alți agenți comerciali ar mai putea fi sancționați.