Iată de ce ne fură Citadin oxigenul prin toaletarea, soră cu mutilarea, a copacilor din Zalău

iat-de-ce-ne-fur-citadin-oxigenul-prin-toaletarea-sor-cu-mutilarea-copacilor-din-zalu14_54285

 

Despre cum sunt „tunşi”, mai bine zis ciuntiţi, copacii din municipiul Zalău scriem în fiecare an, cu precădere la începutul primăverii, când angajaţii municipalităţii dau atacul în numele „toaletării”.
În fiecare an sunt cetăţeni nemulţumiţi de retezarea crengilor arborilor până aproape de tulpină, ba uneori chiar tăierea tulpinei la o anumită înălţime.
Zilele trecute a venit la redacţia ziarului nostru un cetăţean din cartierul Brădet, strada Pictor Ioan Sima nr. 9, pe nume Marius Moldovan, care s-a arătat şi el indignat de moldul cum sunt ciopârţiţi arborii de pe strada unde locuiesc, de către angajaţii firmei Citadin.
„L-am rugat pe şeful de echipă să nu-i mai taie în aşa hal, pentru că arborii vor avra de suferit şi unii chiar se vor usca. (Trebuie subliniat aici că ziarul nostru a găsit şi în alţi ani copaci omorâţi prin „toaletare” – n.r.). Şeful de echipă m-a expediat, spunând că nu este treaba mea”, ne relatează Moldovan.
În petiţia sa, cetăţeanul ne spune că s-a adresat Primăriei municipiului Zalău, mergând în audienţă la viceprimarul Teodor Bălăjel; s-a mai adresat Comisariatului Judeţean Sălaj al Gărzii Naţionale de Mediu, depunând sesizări referitoare la modul prea drastic de toaletare a arborilor. De la Garda de Mediu s-au deplasat câţiva comisari la faţa locului, i-au cerut lui Moldovan să le arate copacii uscaţi şi au văzut câteva cioate din cartierul Brădet. Apoi, comisarii au plecat, iar lucrătorii de la Citadin au continuat să reteze coroanele arborilor.

Ni se fură oxigenul şi ne este agresat
simţul estetic în numele tehnologiei

Moldovan este doar unul din cei foarte mulţi cetăţeni ai Zalăului nemulţumiţi de modul de toaletare a copacilor din oraş. Şi au dreptate. “ncă din clasele primare am învăţat că frunzele copacilor fac fotosinteza, proces care duce la absorbţia dioxidului de carbon din aer şi eliminarea unei canţităţi de oxigen. Tăind crengile, deci coroana copacilo,r suntem vitregiţi de o cantitate oarecare de oxigen, care ar ajunge în plămânii noştri. Şi aşa, Zalăul este un oraş deficiatar la spaţii verzi pe cap de locuitor şi cu surplus de autovehicule „creatoare” de noxe. Dacă mai pui şi eliminarea coroanei arborilor ornamentali, înseamnă că ne „sinucidem” încet, dar sigur. “ntâmplarea a făcut să locuiesc câteva luni de vară în Chicago. Mare parte a oraşului pare construit într-o pădure. Copaci imenşi de a căror coroană nu s-a atinge nimeni împrospătează aerul metropolei. In Zalău, ciuntim, tăiem, tot ce avem. Şi când spun ciuntim, înseamnă că chiar arată rău copacii după toaletarea despre care cei care o fac spun că e ca la carte. Pentru noi, e ca reparaţiile care se fac pe bulevardul din Zalău, cu asfalt „la pungă”, despre care scriam în ediţia de ieri. Tehnologia există, e în manualele de specialitate, dar rezultatul este acela de care ne „bucurăm” toţi.

Ciunt şi-a schimbat părerea de când e primar

Referitor la această problemă, l-am contactat şi pe primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt. Domnia sa stop_coloana ne-a spus că şi el a avut impresia în alţi ani că arborii ornamentali sunt prea retezaţi. A luat legătura, de când ocupă tronul de prim-edil, cu specialişti în horticultură şi a ajuns la concluzia că modul de toaletizare a arborilor ornamentali din Zalău este corect, aşa cum spun specialiştii. Că în loc de arbori sunt nişte cioate, e altă poveste, pe care primarul Ciunt nu o ştie. Dar măcar o vede.

Prin prisma specialistului, hidoşenia
arată bine şi este utilă anumitor locuitori

Mai marele firmei Citadin, Viorel Făgărăşan, spune că problema tăierilor de regenerare a arborilor ornamentali din Zalău este una delicată. „Majoritate tăierilor le facem la solicitările cetăţenilor, dar şi din iniţiativă proprie, pentru aspectul municipiului. Cetăţenii de la parterul blocurilor, respectiv etajul I, ne cheamă să le tăiem copacii din faţa ferestrelor, motivând că le face umbră, că le sparg geamurile, că e frig în casă. Insistă să-i tăiem cât mai drastic. Cei de la etajele superioare ne înjură că de ce am „belit” copacul de crengi. E o lume diversă şi pestriţă. {inem cont şi de doleanţele cetăţenilor, dar ne ghidăm în toaletarea copacilor după anumite reguli ştiinţifice”, explică Făgărăşan. Viorel Făgărăşan este specialist dendrolog, lucrarea sa de dilpomă la absolvirea facultăţii din Bucureşti a avut ca tematică dendrologia. El susţine că îi instruieşte pe muncitori în privinţa tăierilor de regenerare la arborii ornamentali, iar atunci când este nevoie se deplasează chiar el la faţa locului, dar nu poate să stea lângă fiecare arbore, precizează şeful de la Citadin. Apoi, fiecare specie de arbori are paricularităţile ei; „Teiul şi salcâmul, de pildă, se taie mai sus, pentru că regenerează mai greu; salcia de taie mai adânc, pentru că altfel nu dă mlădiţe, dar oamenii nu ştiu asta şi adesea ne înjură”, spune Făgărăşan.
Acuma, publicaţia noastră îşi face datoria de a transmite oamenilor spusele lui Făgărăşan, dar nu garantăm că lumea nu va sudui în continuare la adreasa Citadin.

Garda de mediu ne spune
altădată ce părere are

Am contactat-o şi pe Riza Adeluţa, cea care ţine locul comisarului şef din cadrul Comisariatului Judeţean Sălaj al Gărzii Naţionale de Mediu, interesându-ne de soluţia pe care o dă garda de mediu în legătură cu sesizare lui Marius Moldovan. D-na Riza ne-a spus că toaletarea arborilor ornamentali de pe strada P.I.Sima din Brădet s-a făcut în urma unor solicitări ale cetăţenilor din zonă. Cerce-tările nu s-au finalizat şi vom primi răspuns la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare.