Asigurătorii RCA sunt puși la muncă in folosul clientului

Asigurătorii primesc o grea lovitură, după ce ASF a clarificat, la finalul săptămanii trecute, mai multe aspecte legale care erau ocolite până acum de companiile de asigurare. Noile precizări nu mai lasă loc de manevră pentru companiile de asigurări.
De la începutul acestei săptămâni, constatarea daunelor apărute în urma unui eveniment rutier vor fi efectuate de asigurătorii RCA în locul indicat de către păgubit, nu doar în centrele de constatare a pagubelor, cum era până în prezent. Asigurătorul are cinci zile să vină să facă această constatare, iar șoferul are dreptul să repare mașina la orice service, chiar și la unul care nu are contract cu vreo firmă de asigurări.
Informația a apărut prima dată pe pagina de Facebook a lui Cristian Muntean, președintele Asociației Service-urilor din România, care a explicat foarte clar cum se va proceda de acum înainte.
^Practic, dacă ai avut mașina avariată în baza unui tichet RCA mergi cu mașina direct în service-ul auto unde ințentionezi să o repari, iar asigurătorul este obligat să vină în service-ul auto (ales de tine, indiferent daca acel service auto are sau nu contract de colaborare cu firma de asigurări) și să îți efectueze constatarea daunelor”, scrie Cristian Muntean.
Constatarea daunei se va efectua de către asigurător în cel mult cinci zile lucrătoare de la notificarea primită din partea acestuia.
Dispare, astfel, nu doar obligația șoferului de a se deplasa la centrele de constatare a pagubelor, dar și puterea asigurătorilor de a-ți mai impune service-ul la care să îți fie reparată mașina. stop_coloana Asigurătorul este obligat acum să plătească reparația în orice service dorește păgubitul. “Reparația se poate face în orice service dorește clientul păgubit, fără ca acel service să fie obligat să aibă contract cu asigurătorul”, spune Cristian Muntean.
Informația a fost confirmată, pentru economica.net, de ASF.
“În situația producerii unui eveniment asigurat prin contractul RCA, obligația asigurătorului de a constata daunele produse nu este condiționată de existența unei relații contractuale între asigurător și unitatea service în care persoana păgubită alege să repare vehiculul”, au precizat și reprezentanții ASF.
Aceaste prevederi existau încă de anul trecut în Norma RCA 39/2016 emisă de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), scrie jurnalul.ro, dar majoritatea asigurătorilor nu o respectau.
În urma solicitărilor venite, în special din piața de reparații auto, Departamentul pentru protecția consumatorului din cadrul ASF a transmis la sfârșitul săptămânii trecute o clarificare a textului normei, explicând obligațiile asigurătorului referitoare la locul unde se constată dauna și termenul în care trebuie făcută.