Ieri, incepand cu ora 15.00, fanfara Promenada, pe scarile Casei de Cultura a Sindicatelor, a prezentat un program de cantece patriotice si un potpuriu de cantece populare. S-au adunat peste 100 de persoane care au aplaudat de zeci de ori maiestria interpretativa a instrumentistilor. De fapt concertul fanfarei Promenada a fost doar Prologul manifestarilor care aveau sa urmeze.

Cu aproape o ora inainte de inceperea spectacolului dedicat aniversarii a 158 de ani de la Mica Unire, Sala de spectacole a Casei de Cultura a Sindicatelor a devenit neincapatoare. Multe persoane au stat in picioare, pentru ca sala a fost arhiplina, timp de doua ore cat a durat spectacolul folcloric. A fost un spectacol de inalta tinuta artistica la care si-au dat concursul artisti profesionisti. Ansamblul folcloric Columna si Ansamblul folcloric Porolissum au prezentat suite de dansuri din diferite zone al Salajului, dar si din tara. InterpretI consacratI de muzica populara precum Aurora Moga Popovici, Vasile Coca, Rodica Pop Seling ori Ileana Domuta Mastan au incantat auzul si privirea celor aproape 600 de spectatori si au smuls minute in sir de aplauze.
Dupa spectacol, sutele de participantI au iesit pe platoul din fata Prefecturii si, in sunetele fanfarei Promenada, au incins o imensa Hora a Unirii. Batrani, tineri, copii s-au prins in hora alaturi de artistii profesionisti, de reprezentanti ai Crucii Rosii, de politIsti si, bineinteles, alaturi de oficialitatile municipiului. stop_coloana Dupa ce Hora Unirii s-a terminat, fanfara Promenada a sustinut pe platou un recital de cantece patriotice. Am vazut atunci cum multimea entuziasmata canta impreuna cu fanfara „Noi suntem romani/ Noi suntem aici pe veci stapani” ori „Nu vom ceda o palma de pamant/ De-ar fi sa mergem in mormant”.

Simpozion si spectacol la Centrul Militar

Manifestarile organizate cu prilejul aniversarii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Romane au inceput in Zalau inca de vineri, cand Centrul Militar a organizat simpozionul Importanta Unirii Principatelor Romane la Casa Armatei. Fruntasul Ciprian Petran a prezentat un eseu despre principalele momente ale actului unionist, grupul folcloric din Ciumarna al carui mentor este Ileana Gratiana Pop a daruit spectatorilor imaginea unei sezatori avand ca tema Mica Unire, iar elevi de la Scoala gimnaziala Iuliu Maniu au prezentat cateva scenete avand ca personaje pe taranul Mos Ion Roata, pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza si cativa boieri ai vremii. O interesanta si atractiva prezentare in imagini a momentelor Unirii a facut-o istoricul dr. Marin Pop.