Desi poate parea un domeniu rezervat exclusiv specialistilor, jocul la bursa poate sa fie aproape pentru oricine un mod de a face bani frumosi cu efort minim. Tot ce trebuie sa ai pentru asta este un bun fler, ceva cunostinte despre piata bursiera si un capital cu care sa incepi. Nu strica, de asemenea, un dram de noroc.
Ce inseamna sa joci la bursa
Jocul la bursa poate fi comparat cu investirea intr-un depozit bancar, cu avantajul ca la bursa castigurile pot fi mult mai mari. Exista, bineinteles, si dezavantajul ca poti pierde tot ce ai investit. In medie, castigul la cele mai bune societati listate la bursa poate creste anual pana la 50 la suta.
Primul pas pe care trebuie sa-l facem atunci cand vrem sa jucam la bursa este deschiderea unui cont de valori mobiliare (mai cunoscute sub numele de actiuni), la banca, unde avem nevoie doar de buletinul de identitate. Pe langa deschiderea acestui cont, vom semna si un contract de intermediere a actiunilor (vanzare si cumparare), pentru care se plateste un comision care variaza intre 0,5 si 3,5 la suta din valoarea tranzactiei.

Cu cati bani incepem
Pentru a avea o investitie eficienta, suma minima ar trebuie sa fie de 5.000 lei, dar sunt societati de investitii care accepta si sume mai mici (chiar si de 1.000 de lei). 1.000 de lei este suma minima la care se pot cumpara actiuni si la care profitul este, cat de cat, palpabil. Este bine, de asemenea, ca de banii investiti sa nu fie nevoie imediat, pentru ca la bursa castigurile nu vin neaparat repede, iar banii pot fi blocati din cauza unor scaderi de moment.

Unde investim
SIF-urile, societatile din domeniul petrolului, bancile si firmele farmaceutice sunt societatile unde putem sa investim sume minime in actiuni. Acestea se afla in categoria I la Bursa de Valori Bucuresti. Exista si bursa Rasdaq, la care se pot cumpara actiuni. Dar, pentru jucatorii incepatori, investitia in societatile listate la Bursa de Valori este mult mai sigura, deoarece informatiile furnizate despre societatile listate sunt mai bune.
De pe urma actiunilor cumparate la bursa putem obtine castig nu doar din tranzactiile facute, ci si din din primirea de dividende ca rezultat al profitului obtinut de societatea la care detinem actiunile.

Alegem noi sau
platim pe altii pentru asta
Pe piata bursiera exista societati de servicii de investitii financiare, care ne ajuta sa investim la bursa, fie asistandu-ne in tranzactii, fie actionand in numele nostru, in limita profilului de risc. Totul se face in baza unui comision, ce variaza intre 1 si 8 la suta. Avantajele acestor societati sunt ca ele cunosc bine lumea bursiera si ne pot aduce venituri mult mai mari decat cele bancare. Dezavantaje:comisioanele pot fi destul de mari, iar puterea noastra de decizie redusa. Alternativa este sa investim de capul nostru, insa pentru asta este nevoie sa fim permanent la curent cu tendintele de pe piata bursiera. Iar asta cere timp.