Deveniti someri peste noapte, romanii cu greu isi mai gasesc un alt loc de munca.
Concurenta pentru un post ramas vacant este acerba.
Piata locurilor de munca in ceea ce priveste angajarile a avut parte de un declin continuu pe perioada crizei. Cei care au avut norocul sa prinda un post liber au trecut printr-o serie de teste impuse de angajatori, tinand cont ca CV-urile somerilor stau gramada pe birou si oricand poate fi aleasa alta persoana. Selectia se face cu mai multa atentie, fiind luate in calcul aptitudinile profesionale, grafologice si de personalitate. Insa putini trec de aceste “bariere”.

Luni de zile in asteptarea unui post liber
Dintre cei care isi cauta un job, mai mult de o treime (34 la suta) petrec cel putin trei luni pana cand isi gasesc un loc de munca, iar circa 28 la suta s-au angajat in mai putin de o luna, potrivit unui studiu MyJob care a fost realizat pe un esantion de 5.780 de persoane. 17 la suta si-au gasit un job in patru – sase luni, iar 11,5 la suta intre sapte si 12 luni. Pentru 12 la suta dintre cei care au participat la sondaj, durata de asteptare a depasit un an. Sondajul a fost realizat on-line in luna septembrie, la nivel national. Dintre participanti, mai mult de o treime au absolvit o facultate, o patrime au o facultate in curs si o alta patrime detin diploma de masterat.

Avem cele mai mici rate de ocupare
Tara noastra are, in continuare, una dintre cele mai mici rate de ocupare a populatiei din Europa, de numai 59,2 procente. Iar tinta stabilita prin Strategia de la Lisabona pentru anul 2010 este de 70 de procente.
Populatia ocupata este determinata de toate persoanele care au peste 15 ani si care au desfasurat o activitate economica producatoare de bunuri sau servicii de cel putin o ora in perioada de referinta, pentru a obtine niste venituri. In trimestrul II din 2009, populatia activa a Romaniei depasea cu putin nivelul de zece milioane de persoane.
Barbatii, mai expusi somajului
In trimestrul al doilea din 2009, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS), in randul tinerilor sub 24 de ani, rata somajului este de 19,2 procente. Conform metodei de calcul a Biroului International al Muncii (BIM), care se bazeaza pe cercetarea statistica asupra fortei de munca in gospodarii, somajul in randul tinerilor din spatiul urban depaseste 25 la suta. Unul din cinci tineri de sex masculin se afla in cautarea unui loc de munca (20,2 la suta), in timp ce fetele sunt mai putin expuse somajului (doar 17,9 procente).
In al doilea trimestru al acestui an rata somajului BIM la nivelul tarii a fost de 6,3 procente, potrivit INS, in scadere fata de cel anterior – 6,9, dar in crestere fata de trimestrul corespunzator din anul precedent – 5,6.