„Un cantec strabate Europa” – asa a intitulat Profesorul Laurentiu Hodorog ultima sa carte, cuprinzand insemnari din turnee. Este o carte traita de autor si de artistii pe care i-a insotit in Europa.
Ctitor al Casei de Cultura a Studentilor din Cluj, Director al acesteia aproape patru decenii si animator al vietii culturale studentesti, d-l profesor ofera o statuie de Om Mare (mai mult mic la stat), care s-a instalat in tineretea fara batranete a Clujului cultural, prin tot ceea ce a realizat in cei 82 ani de viata.
Impatimit al folclorului si al traditiilor, Laurentiu Hodorog a fost cercetator, interpret, regizor al formatiilor artistice, dar si Ambasador al folclorului romanesc si al Centrului universitar Cluj-Napoca, in orase din lume: Italia, Germania, Elvetia, Danemarca, Grecia, Turcia, Rusia, Polonia, Spania. A dus pe scena traditii strabune si a facut cunoscut specificul romanesc provenit din zestrea de bogatii folclorice ale spatiului transilvan.
Lecturand cartea, ce cuprinde atatea relatari despre formatiile artistice studentesti, despre festivaluri si turnee ale acestora in tara si in strainatate, ai senzatia unei calatorii impreuna cu acei tineri talentati, traiesti bucuria succesului, deoarece cartea este pigmentata, intr-un stil original, cu intamplari povestite cu mult har de catre autor. Primele turnee in tara au constituit Izvor de Destin, deoarece au marcat parcursul profesional si artistic al tanarului Laurentiu Hodorog.
Drumurile spre festivalurile folclorice din Occident, cu formatia emblematica „Martisorul”, cu solisti de un talent promitator, pe atunci studenti (Dumitru Farcas, Gheorghe Turda si altii), au dat dimensiunea succeselor altor turnee in deceniile urmatoare si aduc noi repere in activitatea neobosita a profesorului Hodorog.
Sunt descrise in carte peste 50 de turnee, cu formatii din tot Ardealul: Cluj, Turda, Zalau, Ocna Mures, etc (Rapsodia someseana, {arina, Potaisa, care Intermezzo, etc).
Spre bucuria si mandria salajenilor, trei turnee din acest periplu artistic sunt ale corului „GLORIA DEI” pe care d-l profesor l-a acceptat ca si colaborator, cor care a beneficiat de experienta, de cunostintele si de calitatile manageriale si umane ale neobositului profesor. A fost o colaborare fructuoasa cu amintiri care ne umplu sufletele cat vom trai. Apar imaginile color ale atator monumente vizitate si ale locurilor unde am cantat: Ravenna, Roma, Florenta, Pisa, Milano, Paris, Limours, Strassburg, Regensburg, Barcelona, Monserat, Madrid, Torino. Putem spune ca si Corul „Gloria Dei” a dus in lume, o farama de suflet romanesc.
Plin de vigoare si optimism, d-l profesor ne molipseste pe toti cu neastamparul lui creator, indemnandu-ne:
„Nu va da-ti, nu va lasati,
Pana pe picioare stati!”
Chiar la varsta venerabila pe care o are, este preocupat de realizarea unui film, pentru care am inregistrat si noi o priceasna. Dansul „nu are timp sa imbatraneasca” si este dovada vie a tineretii sufletesti.
Va multumim domnule profesor pentru tot ce ati facut pentru noi, pentru folclorul romanesc si pentru cantarea corala.
Dumnezeu sa va binecuvanteze batranetele, sa va aiba in grija si in gratia Lui.