Guvernul a decis reducerea numarului de personal de la cabinetul demnitarului cu 20%, a anuntat premierul Emil Boc. Intr-o declaratie sustinuta saptamana trecuta, dupa demisia ministrilor PSD, Boc a afirmat ca Executivul va continua sa reduca nivelul cheltuielilor cu aparatul administrativ. „Vom restrange in continuare cheltuielile bugetare. Acum, odata cu plecarea PSD de la guvernare, mai avem o ocazie suplimentara sa mai reducem din costurile legate de functionarea cabinetelor demnitarilor, a secretarilor de stat, astfel incat administratia sa devina una functionala, in respect pentru interesele cetateanului”, a spus Boc.
Ulterior, premierul a anuntat ca va propune in Guvern ca la fiecare minister sa fie pastrati cate cel mult doi secretari de stat, pentru a realiza o reducere substantiala de fonduri.
In luna iulie, Guvernul a decis, printr-un proiect de lege, ca numarul de angajati la cabinetul demnitarului sa fie redus cu 20%, respectiv cu 417 locuri. Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputatilor, dar se afla inca in dezbaterea Senatului.
La nivel central exista 800 de posturi bugetate pentru cabinetul demnitarilor, respectiv al ministrilor, secretarului de stat si sefilor de agentii, in timp ce la nivel local sunt 1.283 posturi pentru cabinetul presedintelui consiliului judetean, primarilor si prefectului.
Prin demnitar din administratia publica centrala se intelege primul-ministru, vicepremierul, ministrul de stat, ministrul, ministrul delegat, secretarul general al Guvernului, secretarul general adjunct al Guvernului, consilierul de stat, secretarul de stat si asimilatul acestuia din aparatul propriu de lucru al premierului, vicepremierului, Secretariatului General al Guvernului, Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul si din cadrul ministerelor, precum si conducatorul organelor de specialitate ale administratiei publice centrale, cu rang de secretar de stat.