Analiza asupra economiei din regiunea Nord Vest facuta de specialistii de la Ziarul Financiar cu oamenii de afaceri

imagine-articol0_52949

 

 

Mai multi antreprenori din judetele Salaj, Maramures si Satu Mare au discutat cu analistii de la Ziarul Financiar problemele economiei locale din Nord – Vestul Transilvaniei. Concluzia este ca unul dintre cele mai mari neajunsuri ale economiei este lipsa fortei de munca calificate. În unanimitate, antreprenorii din nord-vest sustin ca nu exista nicio legatura intre invatamant si industrie. Ei sunt de parere ca universitatiile creeaza absolventi nepregatiti pentru realitatile din business. in schimb, despre pretentiile tinerilor la angajare este lamuritor ce spune unul dintre intreprinzatori: „Primul lucru de care ne întreaba este ce salariu le oferim, daca pot lucra opt ore si daca le dam masina si laptop. si eu am o singura întrebare pentru ei: tu ce stii sa faci? si ei raspund: nimic, dar vreau sa încerc”, spune pentru Ziarul Financiar Cristian Moldovan, proprietarul Promat Comimpex din Satu Mare, companie activa în productia si comertul cu cereale.
Antreprenorii din Maramures, Salaj si Satu Mare spun totodata ca au nevoie de o infrastructura dezvoltata pentru a-si putea dezvolta businessurile si pentru a aduce angajati în companii de la distante mari, având în vedere ca se pune tot mai mult problema atragerii de oameni din alte zone, din cauza lipsei de forta de munca.
„Forta de munca este una dintre problemele cu care ne confruntam. Nu exista nicio legatura între învatamânt si industrie. Cresterea productivitatii se poate realiza numai prin cresterea tehnologizarii ramurii în care lucram”, a spus Vasile Prodan, director general al Mecanica Sighet, din Maramures. stop_coloana

Legile sunt „oarbe” si schimbatoare

Alte probleme subliniate de antreprenorii din regiune sunt legislatia fiscala instabila si impredictibila, dar si lipsa unei aplicari corecte a prevederilor legislative. Despre lacunele din aplicarea legislatiei a vorbit pentru Ziarul Financiar Vasile Padurean, antreprenor din judetul Salaj, presedinte al grupului de firme Universal. „Avem nevoie de o legislatie fiscala stabila. Nu putem vorbi de predictibilitate pe 5 – 10 ani; poate putem discuta de predictibilitate pe 3 – 5 ani maxim. Avem nevoie de sustinere guvernamentala clara, cu predilectie pentru modernizare, pentru concerne de productie. În cazul proiectelor europene, în criteriile de eligibilitate ma judeca pe mine, care fac productie, la fel ca pe cel care muta o teava din Cluj la Turda, iar acesta ajunge în final sa aiba un procentaj de eligibilitate mai mare pentru ca are o cifra de afaceri mai mare decât mine. Dar valoarea adaugata tine statul român, iar valoarea adaugata este diferita de la business la business; ar trebui sustinuti cei care aduc valoare adaugata mai mare”, este de parere Vasile Padurean, presedinte al grupul de firme Universal, companie activa în domenii precum productia de lenjerie, de alimente, dar si imobiliar.