Primaria este in cautare de fonduri europene pentru a mai risipi din saracia extrema din Zalau

Primaria Zalau pregateste Strategia de Dezvoltare Locala pentru Comunitati Marginalizate. Strategia are ca scop propunerea unor proiecte prin care sa poata fi accesate fonduri europene pentru sprijinirea persoanelor aflate in pragul saraciei. Primarul Ionel Ciunt ne-a spus ca, la ora actuala, conform regulamentului pentru elaborarea strategiei, se cauta o firma privata si un ONG dispus sa lucreze la acest proiect.
Obiectivul specific al programului este reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala din comunitatile marginalizate (roma si non-roma). Obiectivul general al proiectului este reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie la nivelul Municipiului Zalau.
Zalaul are 7.000 de saraci care trebuie ajutati sa se hraneasca
Cam care este saracia extrema din Zalau s-a vazut cand au ajuns ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeana. Fata de anii anteriori, numarul beneficiarilor de ajutoare alimentare a crescut în Salaj la 59.960, reprezentând circa 25 la suta din intreaga populatie. Ceea ce înseamna ca un salajean din patru este suficient de sarac sa se califice pentru acest ajutor, ca sa poata pune pace cu stomacul pentru scurta vreme. În Zalau sunt 7.025 de saraci, dupa criteriile pe care se acorda acest sprijin alimentar de la UE, rusinos pentru o natie care vrea sa apartina lumii civilizate si dezvoltate. Este vorba de o ratie de doua kilograme de malai, unul de zahar, cate o conserva cu te miri ce si alte nimicuri de bagat în gura, în total opt kilograme de mâncare.
Cum arata confortul si disconfortul din locuintele zalauanilor
În Zalau sunt 24.509 locuinte, la o populatie de 69.997 (cât spune INS ca are Zalaul la 1 ianuarie 2016, dupa domiciliu). Înseamna ca într-o locuinta traiesc în medie 3 suflete. stop_coloana
Din cele 24.509 locuinte ale Zalaului, doar 23.992 sunt alimentate cu apa si tot atâtea sunt racordate si la sistemul de canalizare. Din cele 24.509 locuinte din Zalau, 24.067 de locuinte au în dotare si bucatarie în interior, si doar 23.699 sunt dotate cu baie (dus cu cada si toaleta). Doar 21.829 de locuinte au sisteme de încalzire, ceea ce însemana ca sunt 2.680 de locuinte în care se face foc cu lemne. Un aspect pozitiv este însa faptul ca din cele 24.509 locuinte câte sunt în Zalau, toate sunt racordate la energie electrica.
Zalauani cu latrina in curte
Cea mai îngrijoratoare statistica, care ne arata cât suntem de saraci este cea în care se arata cifrele locuintelor care au latrina în fundul curtii, fara apa si canalziare.
Sunt 49.908 locuinte în Salaj care înca mai au latrina în fundul curtii, fara a fi racordate la o retea de canalizare si apa. Cele mai multe astfel de locuinte sunt, desigur, în mediul rural – 45.825. Însa mai sunt 4.083 de locuinte si în mediul urban care mai au latrina în fundul curtii. Dintre acestea, 803 locuinte din Zalau au latrina în fundul curtii, fara apa sau canalizare.
O alta statistica îngrijoratoare arata ca din cele 63.273 de locuinte care sunt racordate la sistemele de canalizare in Salaj, doar 31.995 de locuinte – adica 31,5 la suta din totalul locuintelor din judet – sunt racordate la reteaua publica de canalizare.