In urma cu cateva zile, reprezen-tantii Societatii Handicapatilor Zalau si ai Scolii Postliceale Sanitare Zalau s-au intalnit pentru a pune bazele unui parteneriat. Dupa cum am aflat de la presedintele SHZ, Rodica Marian, aceasta actiune a avut loc la initiativa SHZ, care promoveaza din acest an un nou proiect destinat „Anuntului post-natal al handicapului”.
„Demersul, care se incadreaza in categoria programelor de preventie a aparitiei handicapului, a afirmat presedintele SHZ, a fost bine primit si acceptat de partenerii nostri. Practic, proiectul este important pentru ca formeaza cadrele medicale care vor conlucra cu mamicile si parintii copiilor nascuti cu handicap. Mai precis, ii vor indruma pe parinti spre serviciile oferite la nivel de judet in acest domeniu, ii vor invata care sunt cele mai eficiente modalitati de recuperare si reabilitare a copilului, precum si posibilitatile de a depasi perioadele de criza”. De ce e importanta aceasta abordare? „Trebuie avut in vedere, a mai completat Rodica Marian, si faptul ca sunt destule situatii cand malformatiile nu pot fi diagnos-ticate prenatal. Descoperirea lor la nastere sau in primele zile de viata pune intreaga echipa care a participat la ingrijirea mamei, asistarea nasterii si ingrijirea nou-nascutului, in fata faptului de a-i anunta pe parinti despre handicap in maternitate. Anuntul initial nu este decat o prima etapa, cea mai violenta, cu siguranta, si trebuie sa fie urmata de o succesiune de intrevederi care vor permite precizari graduale referitoare la patologie, posibilitatile terapeutice, pronostic, fara a exclude respec-tarea catorva principii pentru a evita agravarea suferintei parintilor”.
Prin proiect vor fi identificati parintii (la spital sau acasa) sau orice persoane interesate, vor fi formate echipele de specialisti (care vor avea grija de aceste familii si de ceea ce se intampla cu ele dupa spitalizare), vor fi prezentate serviciile de reabilitare, se vor oferi informatii referitoare la bolile genetice rare si se vor publica un ghid si pliante pentru parinti, medici si asistentele medicale.
Rodica Marian a mentionat ca acest proiect se integreaza in seria marilor proiecte derulate la nivelul SHZ. Prin „Anuntul post-natal al handicapului”, SHZ continua programul pilot dezvoltat in retea, la nivelul intregii tari, prin care s-a infiintat si in urbea de la poalele Mesesului un centru pentru anuntul handicapului in primele luni de viata de la conceptie.
Proiect pentru parintii copiilor cu handicap
Articole
Femeie în stare gravă în accidentul dintre Surduc și Var
Conducatoarea unui autoturism, o femeie de 66 de ani, din localitatea Surduc, în timp ce se deplasa pe DN1H, din directia Surduc spre Var, în împrejuri ce urmează a fi stabilite, a intrat în coliziune cu autoturismul care se deplasa pe sensul opus de mers, la volanul căruia se afla un bărbat de 54 de ani, din localitatea Lemniu, comuna Letca. În urma impactului, a rezultat ranirea a 4 persoane, una dintre acestea fiind transportată la spital,…
Mai mult...Crăciunul: o perspectivă nouă
”La început era Cuvântul, și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul. Toate prin El s-au făcut, și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.” (Ioan 1, 1-3) Dragilor, a mai trecut un an, a mai venit un Crăciun…. iar noi ne aflăm la câteva clipe distanță de Nașterea Mântuitorului, eveniment istoric fundamental care a despărțit timpul în două și care ne invită, și-n acest an, să-i fim contemporani. Cum ne găsește acest…
Mai mult...