In prima faza, legea stipula ca, pentru acoperirea costurilor de productie, vor contribui, in egala masura asociatiile de locatari, primariile si guvernul. Pana la inceputul acestui an, la nivel national, au fost anvelopate termic mai putin de 100 de blocuri de locuinte.
Legea a fost modificata, in luna martie, prin ordonanta de urgenta, de actualul guvern, iar familiile cu posibilitati financiare reduse au acum sansa de a beneficia de lucrarile de izolare termica. Lucrari necesare si profitabile, conform opiniei specialistilor, care afirma ca datorita izolatiei, factura la incalzire va fi mai mica cu 25-40 la suta.
Prin noile prevederi legislative, administratiile locale pot decide sa suporte contravaloarea lucrarilor de reabilitare termica a apartamentelor pentru proprietarii care nu au posibilitati materiale. Finantarea va proveni, in proportie de 50 la suta de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii, 30 la suta – de la bugetele locale si 20 la suta – de asociatiile de proprietari (cu 13 procente mai putin fata de vechea lege).
Ministrul Vasile Blaga a declarat ca in acest an au fost alocate 360 de milioane de lei pentru izolarea termica, suma fiind de 23 de ori mai mare comparativ cu 2008.
Nici un bloc reabilitat in Salaj
Pana in momentul de fata, nici un bloc din judetul Salaj nu a beneficiat de fondurile acordate prin acest program, iar asociatiile de proprietari si autoritatile locale din trei orase salajene au inceput sa faca primele demersuri pentru a accesa fondurile oferite de MDRL de abia in acest an. Tentative timide au existat si anul trecut, dar nici una nu s-a materializat.
La Directia Patrimoniu a municipiului Zalau, sunt depuse, pana in acest moment, 12 dosare din partea asociatiilor de proprietari, in vederea reabilitarii termice a cladirilor. Un numar redus de cereri, fata de numarul de asociatii (67) inscrise in evidentele primariei.
La Jibou, proprietarii ai 150 de apartamente s-au organizat de curand in doua asociatii de proprietari si l-au mandatat pe primar sa se ocupe de celelalte etape necesare pentru a primi banii de la minister.
Cu un pas inainte sunt simleuanii, primaria de „sub Magura” avand depus deja la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei un proiect pentru reabilitarea termica a sapte blocuri de pe strada Partizanilor. Dupa aceste prime sapte imobile, urmatoarele vizate pentru programul de reabilitare termica sunt blocurile C, D si A (cu scarile aferente) din cartierul Bradet, iar apoi cele din cartierul Garii si din zona Gheorghe Lazar.
750 de euro de apartament
Lucrarile obligatorii sunt izolarea termica a peretilor exteriori, inlocuirea ferestrelor si usilor, inclusiv la intrarea de acces din blocuri, cu tamplarie performanta energetic, termoizolarea si hidroizolarea planseului peste ultimul nivel – in cazul existentei sarpantei, dar si peste subsol, daca sunt locuinte (proprietate a persoanelor fizice) la parter. De precizat este si faptul ca prevederile legislative se refera la lucrari pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990. Suma necesara pentru reabilitarea unui apartament este de aproximativ 3.500 de euro, din care 750 de euro revin proprietarului.