Desi in Zalau numarul masinilor il depaseste de zece ori pe cel al parcarilor, edilii par decisi sa-i amendeze pe toti soferii care parcheaza in locuri care nu sunt amenajate in acest scop, in baza unei absurde hotarari de consiliu local, care nu tine cont de realitate
Primaria Zalau pune… caruta inaintea boilor, asmutand politistii comunitari pe soferii care isi parcheaza masinile in alte locuri decat cele amenajate ca parcare, fara a tine cont de faptul ca pentru aproximativ 90 la suta dintre masinile inmatriculate in municipiu nu exista, efectiv, locuri de parcare amenajate ca atare. „Intr-adevar, a dat domnul primar o dispozitie Politiei Comunitare prin care li s-a cerut sa verifice modul in care se parcheaza in cartiere”, ne-a declarat viceprimarul Sojka Attila, iar un comunicat de presa al comunitarilor confirma ca s-au si aplicat deja sanctiuni in acest sens.
Primaria si Politia Comunitara au, e-adevarat, de partea lor o hotarare a Consiliului Local Municipal – nr.170/2007 – care prevede, printre altele, ca parcarea autovehiculelor pe trotuare, pe spatii verzi sau in alte locuri decat cele amenajate ca parcari constituie contraventie si se sanctioneaza ca atare. La elaborarea acestei hotarari, absolut aberanta pe alocuri, primaria a omis, insa, luarea in calcul a faptului ca in Zalau sunt inmatriculate aproximativ 30.000 de autoturisme, in conditiile in care numarul locurilor de parcare abia daca depaseste 3.000. Prin urmare, 27.000 de autoturisme sunt parcate, zilnic, in locuri nepermise si, drept consecinta, sunt pasibile de sanctiuni care, in cazul in care depasesc stadiul avertismentelor, inseamna amenzi cuprinse intre 250 si 500 lei, agentul constatator putand dispune si masura de ridicare a autovehiculului.
Soferii din Dumbrava I si II, obligati sa incaseze amenzi
Dupa cum admit chiar si cei pusi sa rezolve acest neajuns, al dezechilibrului dintre numarul autoturismelor si cel al parcarilor, este vorba despre o problema fara solutie – chiar si pe termen lung – in mai multe cartiere din oras. „Cele mai deficitare cartiere din acest punct de vedere sunt Dumbrava I si Dumbrava II, unde orice am face nu vom reusi sa asiguram locuri de parcare pentru mai mult de jumatate dintre masini. Nu avem, efectiv, unde” – ne-a declarat Viorel Fagarasan, directorul Directiei de Administrare a Domeniului Public din cadrul Primariei Zalau. Fagarasan a precizat ca actiunea DADP de amenajare de parcari in cartiere, inceputa in Bradet, Stadion si Simion Barnutiu (str. Sf.Vineri) va continua si in celelalte cartiere, insa „in limita spatiului disponibil. Cele mai generoase spatii de parcare le vom avea in Dumbrava Nord, insa in celelalte doua dumbrave nu prea avem solutii”. Intrebat ce pot sa faca, in privinta parcarii, locuitorii din zonele cu probleme, directorul DGADP a apreciat ca „acestia nu pot decat sa astepte sa vina comunitarii sa-i amendeze. Degeaba vin la mine sa plateasca pentru a putea parca pe trotuar sau in alt spatiu disponibil in jurul blocului. Daca nu exista o hotarare de consiliu local in care sa se precizeze ca acolo sunt unu, doua, trei si asa mai departe spatii de parcare, eu nu pot sa le iau banii”.
Interesant este ca desi par extrem de porniti pe soferii „contravenienti fara vina”, edilii Zalaului nu par la fel de suparati de impozitele auto platite de acestia pentru masinile parcate… contraventional.
Licitatie la cerere
Zalauanii privilegiati, care locuiesc in zone in care primaria a amenajat parcari, pot opta pentru licitarea locurilor de parcare. Potrivit lui Viorel Fagarasan, licitatia se organizeaza numai daca locatarii din zona solicita acest lucru. Licitarea porneste de la 8 lei pe luna pentru fiecare loc de parcare, putand licita doar cei care locuiesc la maximum 30 de metri parcarea respectiva.