Joaca de-a baba oarba intre Spitalul Judetean de Ugenta, DSP si Casa de Asigurari de Sanatate in problema Centrului de hemodializa ii aduce in postura de victime fara vina pe pacientii dializati din judet, si asa extrem
de traumatizati de povara bolii lor. Preocupati sa dea vina una pe altii, cei responsabili tergiverseaza aceasta stare paguboasa de aproape patru luni.
Dupa aproape patru luni de functionare fara contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, situatia Centrului de hemodializa din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau a ajuns intr-un punct extrem de critic, odata cu epuizarea stocurilor de medicamente si materiale ce au asigurat functionarea centrului in toata aceasta perioada. Potrivit datelor primite de la Codruta Puscas, purtatorul de cuvant al spitalului, rezilierea – unilaterala – de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj a contractului pentru serviciile de hemodializa oferite si prestate de centru, incepand cu 1 iunie, a obligat institutia sa functioneze exclusiv pe baza stocurilor, care, desi consistente initial, sunt acum aproape epuizate. Purtatorul de cuvant a mai precizat ca, pentru a nu lasa cei 56 de pacienti ai centrului fara asistenta medicala, „conducerea Spitalului Judetean a facut toate demersurile pentru solu-tionarea situatiei, sesizand Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, Directia de Sanatate Publica, Institutia Prefectului, Consiliul Judetean. Pana in acest moment nu am primit nici un raspuns”. Mai mult, saptamana trecuta Spitalul Judetean s-a adresat si Comisiei de Arbitraj din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, abilitata sa solutioneze acest litigiu existent intre spital si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Nici de aici nu s-a primit nici un raspuns.
Un ordin, doua interpretari
Reamintim ca problema a aparut dupa ce Ministerul Sanatatii a emis in 21 mai un ordin (nr.641/2009) prin care dispunea transformarea centrului de hemodializa in statie (reducerea aparatelor de la 12 la doua, cu toate implicatiile aferente). Cum ordinul nu avea un termen de punere in aplicare, managerul spitalului, Ioan Muresan, nu a operat imediat aceasta transformare, urmand sa o opereze gradual, pe masura ce pacientii s-ar fi transferat catre un centru privat deschis in Zalau in acea perioada. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a reziliat, insa, imediat contractul cu centrul de hemodializa al spitalului, considerand ca ordinul trebuia pus in aplicare din momentul emiterii. Ministrul Sanatatii, a semnat in august un ordin de demitere a managerului Ioan Muresan, pe motiv ca nu a pus in aplicare ordinul din luna mai. Ministerul a fost sesizat in acest sens de comisia de control aflata la Zalau in iulie. Ulterior demiterii lui Muresan, insa, comisia a recomandat amanarea aplicarii ordinului pana la sfarsitul anului.
Cum ministrul Bazac nu a revenit asupra ordinului din mai, iar cum spitalul nu l-a aplicat nici dupa semnalul transmis prin demiterea directorului (Hemodializa continuand sa functioneze ca si centru chiar si in prezent), Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate refuza sa incheie un nou contract pentru hemodializa si sa plateasca pentru serviciile prestate de centru.
„Lipsa de responsabilitate din partea DSP”
„Daca ministerul reinfiinteaza centrul, chiar in acel moment noi incheiem un nou contract”, ne-a declarat presedintele CJAS Salaj, Andrei Todea, care a precizat ca, de fapt, vechiul contract nu a fost reziliat, ci „a incetat de drept in momentul in care Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj ne-a comunicat, in 2 iunie, ordinul ministrului Sanatatii prin care a disparut, de fapt, obiectul contractului nostru: centrul de hemo-dializa”. Mai mult, potrivit presedintelui CJAS Salaj, conducerea DSP da dovada de „lipsa de responsabilitate, insinuand ca noi suntem vinovati pentru ca refuzam sa fim intr-un contract cu un centru care nu mai exista. Si nu mai exista tocmai pentru ca DSP-ul a cerut desfiintarea lui”.
Alternativa exista
De cealalta parte, dr. Ligia Marincas, directorul coordo-nator al DSP, sustine ca a solicitat Ministerului Sanatatii reinfiintarea centrului, un raspuns in acest sens fiind asteptat cat de curand. Tot Ligia Marincas ne-a declarat ca, in caz ca ministerul nu reinfiinteaza centrul, cei 56 de pacienti dializati acum acolo ar putea fi preluati, fara probleme, de Centrul privat Hemo Vest, care, „din punctul nostru de vedere este autorizat si acreditat”. De altfel, 22 de bolnavi salajeni sunt deja pacientii centrului privat. Centrul are contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, astfel ca pacientii nu trebuie sa scoata puna din buzunar nici macar un leu.
Haosul institutional loveste in bolnavii dializati
Articole
Investiție eficientă: prețul aurului a crescut cu aproape 30 la sută în ultimul an
Prețul aurului a crescut în ultimul an cu 28%, arată datele publicate de unul dintre jucătorii importanți de pe piață. Pe lângă valoarea cantitativă a acestui metal, în timp, produsele realizate din aur pot câștiga și o valoare de colecție. „În cinci ani, considerând o creștere de preț de 99%, avem parte de un câștig de 246 de lei, sau de 44% față de costul inițial. Peste zece ani, același lingou va valora 1.168 de lei, însemnând…
Mai mult...Zalău: Copiii Centrului de zi au fost ținta ”operațiunii Christmas child”. O mână de oameni au adus zâmbete pe chipurile și în inimile lor
Luna decembrie a fost luna bucuriei și pentru copiii care frecventează Centrul de zi înființat de Primăria Municipiului Zalău și care funcționează prin Direcția de Asistențǎ Socialǎ. După orele de școală, copiii de aici au beneficiat de o serie de activități specifice sezonului, iar parteneri din Zalău și de peste hotare au pus suflet și tot ce au putut pentru a le dărui copiilor daruri și clipe memorabile. Și-au dat mâna Primăria Municipiului Zalău, vluntari din Finlanda,…
Mai mult...