Din multe puncte de vedere, campania electorală din acest an nu seamănă cu campaniile electorale anterioare. În primul rând, partidele primesc bani de la buget pentru această lună de reclamă politică. Gata cu sponsorizările oferite “pe mustață” de marile firme unor partide și candidați, ca după alegeri să-și ia partea leului. Fiecare partid și partiduleț primește bani în funcție de numărul de candidați propuși pentru primării și pe listele de consilieri locali și județeni. Sunt precis delimitate sumele: 40 la sută pentru presă, 40 la sută pentru afișe și pliante, iar restul pentru cheltuieli specifice campaniei. Diferită va fi și votarea propriu-zisă. Fiecare secție va fi dotată cu sistem electronic de control. Nu va fi posibil votul multiplu, pentru că fiecare buletin de identitate al fiecărui votant va fi scanat. Se presupune că vor lipsi gălețile cu cadouri. Lipsa uleiului, zahărului și nu în ultimul rând a băuturii îi vor dezamăgi pe mulți alegători, în special pe cei defavorizați. Locul cadourilor va fi luat de promisiuni. stop_coloana “Nu mă votezi, te tai de la ajutorul social”, va spune primarul în funcție. Contracandidatul va promite ajutoare sociale, dar și altfel de ajutoare pentru cei ce-i vor acorda votul. De câștigat au tot partidele mari, pentru că ele au putut depune liste complete. Dezavantajați, după noua lege, sunt independenții și partidele mici, pentru că legal au mai puține resurse. Dar nu se știe de unde sare iepurele. Abia am intrat în campanie, totuși. E timp suficient ca partidele și alegătorii să se acomodeze la noua situație.
Campanie fără cadouri; răman doar promisiunile
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...