Doar 12 dascali sunt inregistrati ca meditatori la Directia Finantelor Publice
Proiectul Legii Educatiei Nationale, care pune bazele Programului „After School” (acel sistem prin care elevii vor putea ramane in scoala dupa terminarea orelor) este devansat de realitatea din scolile romanesti, unde acest gen de aranjament exista de ani buni. Este vorba despre asa-numitul program prelungit, ce se organizeaza la nivelul invatamantului primar si care consta in ramanerea copiilor la scoala inca aproximativ patru ore dupa terminarea cursurilor, sub supravegherea invatatoarelor. Programul prelungit se organizeaza la cererea parintilor (care rezolva, astfel, problema supravegherii copiilor pana la intoarcerea lor de la serviciu) si, cu foarte mici exceptii, se face in baza unei taxe. La scolile din Zalau, din informatiile primite de la parintii platitori de astfel de taxe, rezulta ca ^tarifele^ invatatoarelor se incadreaza intre 3 si 6 lei/zi. Luand in calcul o medie de 20 de zile de scoala pe luna si o medie de 5 lei pe zi, rezulta ca un parinte plateste 100 de lei lunar invatatoarei pentru ca ii supravegheaza copilul de la 12,00 la 16,00.
La un efectiv de 15 copii care stau, sa presupunem, la program, invatatoarea realizeaza, lunar, un venit suplimentar (pe langa salariu) de 1.500 de lei. Banii intra, de cele mai multe ori, direct in buzunarul invatatoarelor, putine fiind cele care declara aceste venituri la Fisc. Potrivit datelor primite de la purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj, Gina Bicazan, la nivelul municipiului Zalau doar 12 cadre didactice sunt inregistrate cu venituri din meditatii in acest an, aici intrand in principal si profesorii meditatori. Asta in conditiile in care numarul invatatoarelor care stau la program prelungit este cel putin dublu (fata de totalul cadrelro didactice care isi inregistreaza venituri extrasalariale).
Rugat sa comenteze acest aspect, inspectorul scolar general Ioan Abrudan ne-a declarat ca „programul prelungit, in sine, este un lucru bun, prin care scoala vine in intampinarea parintilor. Daca se percepe sau nu o taxa sau daca ea se declara ca venit, este o chestiune pe care nu trebuie sa o rezolve Inspectoratul Scolar. Sunt organe abilitate sa verifice acest lucru” – a precizat el, adaugand ca n-ar „incuraja pe nimeni sa eludeze legea”.
Ambiguitate legislativa
Nici proiectul Legii Educatiei Nationale nu aduce mari clarificari in aceasta practica. Textul aflat in curs de asumare prevede ca Programul „After School” ar putea fi finantat din buget, dar lasa deschisa si varianta achitarii unor taxe de catre parinti ori a suportarii lui de la bugetul local.
Scoala cu program prelungit se face pe bani negri
Articole
Parcarea etajată de la Grădinița 1 va putea fi utilizată de săptămâna viitoare
Primăria Municipiului Zalău anunță că lucrările de amenajare a parcării etajate din zona centrală – de lângă Grădinița cu Program Prelungit nr. 1 – au fost finalizate. Recepția lucrărilor se va realiza în cursul săptămânii viitoare, după care va fi dată în folosință. ”Prin intermediul acestei parcări etajate numărul locurilor de parcare este suplimentat, principalele investiții realizate fiind: lucrări de asigurare a utilităților necesare funcționării obiectivului, realizare corp de clădire, finisaje interioare și exterioare, amenajări exterioare, lucrări…
Mai mult...PSD vrea reorganizarea teritorială a României
Partidul Social Democrat pregătește un plan de reorganizare teritorială a României. Informația, apărută inițial pe surse, a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al formațiunii, Lucian Romașcanu, dar și de premierul Marcel Ciolacu. În interiorul partidului va funcționa un grup de lucru care va pregăti un proiect de lege în acest sens, în următoarele șase luni, acesta urmând să fie discutat apoi în coaliție și dezbătut în Parlament. Scopul reorganizării îl reprezintă, spun social-democrații, eficientizarea administrațiilor locale…
Mai mult...