Bugetarii din Romania nu se dezmint. Tupeul lor atinge cote de neinchipuit, tocmai acum cand economia tarii este mai suferinda decat oricand. Nemultumiti ca sunt bagati intr-o oala cu salariatii din mediul privat si ca trebuie sa resimta si ei efectele crizei, sindicalistii din sanatate, administratie publica, statistica, finante, invatamant anunta ca asa nu se mai poate si ca vor iesi in strada pe 5 octombrie. Sunt nemultumiti, zic ei, de forma proiectului legii unice de salarizare si cer „salarii decente”. Nu vor sa accepte sub nici o forma concediul fara plata propus de Guvern si cer stoparea disponibilizarilor din sectorul public.
Le-as aminti tututor celor care muncesc la stat ca sunt remunerati din cotizatiile lunare ale angajatului din mediul privat, unde lucrurile nu sunt absolut deloc roz. Numai in Salaj, de la debutul crizei, mii de oameni au ramas fara serviciu. Oameni din ale caror contributii domnii din institutiile statului isi incasau lefurile. In conditiile date, i-as intreba pe bugetarii revoltati: Daca numarul contribuabililor este in continua scadere, de unde bani pentru plata salariilor lor? Sutem, pana la urma, tara cu cei mai multi bugetari din Europa, 6 la suta din populatie fiind incadrata in sistem. Disponibilizarile nu sunt deloc pe placul sindicatelor. Nici salariatii firmelor romanesti nu au fost incantati ca vor fi dati afara. Dar nu au avut ce face. Somajul tehnic ori concediile fara plata au fost la ordinea zilei pentru cei din privat. Si-au acceptat „soarta” smeriti, cu speranta ca nu vor fi dati afara. Nu au iesit in strada, nu au facut galagie, nu s-au plans. Au inteles ca traversam o perioada dificila si ca asta e situatia.
Bugetarii sunt, insa, mai cu mot, asa cum au fost intotdeauna. Poate ca ar fi momentul sa o lase mai moale.
Mai cu mot
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...