Evaluarile naționale pentru elevii aflați la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a vor avea loc între 23 mai și 10 iunie, anunța Ministerul Educației, care a publicat și metodologia de organizare și desfașurare a evaluarilor naționale.
Conform calendarului, evaluarile vor avea loc dupa cum urmeaza: clasa a VI-a (23 mai: Limba și comunicare, 24 mai: Matematica și științe); clasa a IV-a (30 mai: Limba româna, 31 mai: Matematica, 2 iunie: Limba materna); clasa a II-a (Limba româna: 6 iunie – scris și 7 iunie – citit; Limba româna pentru minoritațile naționale – scris/citit: 7 iunie; Matematica: 8 iunie; Limba materna: 9 iunie – scris și 10 iunie – citit).
Subiectele vor fi elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, în concordanța cu programele școlare în vigoare pentru fiecare disciplina de studiu.
La clasa a II-a, responsabilitatea administrarii testelor aparține administratorului de test – învațatorul/institutorul/profesorul pentru învațamântul primar de la clasa. La clasele a IV-a și a VI-a, stop_coloana administratorul de test va fi un cadru didactic diferit de cel care preda în mod obișnuit la clasa.
Salile în care se susțin evaluarile naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a sunt, de regula, salile în care elevii își desfașoara activitatea în mod curent. Durata alocata rezolvarii subiectelor este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la clasa a II -a, de 60 de minute pentru fiecare test administrat la clasa a IV-a și a a VI-a.
Testele vor fi evaluate în cadrul unitaților de învațamânt de cadrele didactice care predau în respectivele școli. Rezultatele obținute la aceste evaluari nu se înregistreaza în catalogul clasei.