Dascalii au pierdut patru dintre sporurile avute pana acum, cele ramase neputand sa depaseasca, cumulat, 30 la suta din salariul de baza
Legea salarizarii unitare a bugetarilor taie adanc in sporurile si indemnizatiile lucratorilor din invatamant, care raman, astfel, fara sporul de vechime, fara salariul de merit, fara sporul de stabilitate dar si fara sporul de suprasolicitare neuropsihica. Toate aceste sporuri – se precizeaza in texul proiectului legislativ – se regasesc, de fapt, in coeficientii de multiplicare specifici fiecarei transe de vechime, respectiv fiecarei categorii profesionale.
Printre sporurile care raman se numara gradatia de merit, ce reprezinta, la fel ca si pana acum, 25 la suta din salariul de baza. Ramane si sporul de dirigintie, respectiv pentru invatatori si educatoare, care insa nu mai este de 10 procente in plus la salariu, ci se calculeaza ca indemnizatie de 0,25 din coeficientul de multiplicare 1,00. Pentru personalul didactic calificat care isi desfasoara activitatea in localitati izolate se acorda, in continuare, o indem-nizatie de pana la 20 la suta din salariul de baza, in raport cu zona geografica respectiva, iar cei care lucreaza in invatamantul special mai au dreptul si la o indemnizatie de 15 la suta din acelasi salariu de baza.
Pentru personalul din invata-mant mai este prevazut si un spor pentru invatamantul simultan – de 2 la suta pentru simultan cu doua clase, 7 la suta pentru invatamant cu trei clase si 10 la suta pentru patru clase. De asemenea, pentru conducerea si realizarea practicii pedagogice (cu viitorii invatatori si educatoare), se acorda un spor cuprins intre 10 si 25 la suta, in functie de timpul efectiv lucrat si de numarul elevilor cu care se lucreaza. Suma sporurilor acordate cumulat pe total ordonator principal de credite nu poate depasi, nici in invatamant, 30 la suta din salariul de baza.
Fara salarii majorate
Dat fiind faptul ca, pentru invatamant, coeficientii sunt cuprinsi intre 1,65 si 4,25 (intr-o grila de la 1 la 12), adica sunt propuse salarii comparabile sau chiar mai mici decat cele actuale, rezulta ca pentru angajatii din sistem nu vor fi aplicate majorari salariale in baza legii unice mai devreme de 2011 (cand veniturile reglementate vor creste prin majorarea salariului minim pe economie).