Anul trecut, fondurile de pensii facultative au obtinut un randament mediu de doar 2,7 la suta, mai mic decat un cazul celor obligatorii. In primul semestru din an, situatia s-a inversat. Cele mai eficiente au fost Concordia Moderat si Raiffeisen Acumulare, cu castiguri de 14 la suta, respectiv 10 la suta.
Pensiile facultative au aparut de doi ani in tara noastra si de cand au fost lansate, se afla pe un trend ascendent in ceea ce priveste numarul de participanti si valoarea activelor administrate. Pensiile private facultative reprezinta un instrument de economisire si acumulare pentru populatie, participantii beneficiind in plus si de cateva avantaje oferite de stat, dar si de catre companiile care le administreaza.
Scutit de impozitul pe profit
Avantajul pentru participanti ar fi in primul rand deductibilitatea fiscala oferita acestora, in limita a 400 euro/an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator. In cazul in care participantul plateste din salariul sau, deductibilitatea se va aplica asupra impozitului pe venit (salariul sau), iar in cazul firmelor care platesc o pensie facultativa pentru angajatii lor, deductibilitatea se aplica asupra impozitului pe profit (profitul firmei). Practic, aceasta deductibilitate inseamna ca participantul nu va mai plati impozit pe venit pentru banii pe care ii vireaza la pensia facultativa (in limita a 400 euro/an).In acest fel se castiga 16% din acesti 400 euro, adica 64 de euro pe an.
Pensia facultativa – de la 60 de ani
Participantii pot intra in posesia banilor acumulati in contul de pensie facultativa la varsta de 60 de ani sau in caz de invaliditate (ori mostenitorii legali sau testamentari, in caz de deces al participantilor). Activul din contul personal poate fi incasat la 60 de ani, chiar daca individul nu a platit 90 de contributii lunare si nu au acumulat suma necesara obtinerii pensiei facultative minime.
Fondurile de pensii au deja aproape 200.000 de participanti, iar numarul acestora creste in fiecare luna intrucat tot mai multi romani constientizeaza faptul ca economisirea trebuie sa devina un mod de viata iar avantajele fiscale oferite pentru pensiile facultative reprezinta un imbold de a investi in aceste intrumente. Varsta se dovedeste a fi un factor esential in luarea deciziei de cumparare a unei pensii facultative. Aceste produse sunt achizitionate, in principal, de persoanele de peste 30 de ani. Efortul financiar ar putea fi insa mult mai usor de suportat daca persoanele ar incepe sa contribuie cat mai devreme, ideal chiar de la momentul primei angajari. Jumatate dintre persoanele care contribuie la fondurile de pensii facultative au varsta cuprinsa intre 30 si 45 de ani. O alta grupa de varsta importanta atrasa de fondurile de pensii facultative sunt persoanele de peste 45 ani. Ei reprezinta 34 la suta din clientii fondurilor.
Asa cum se poate observa, persoanele care nu sunt obligate sa contribuie la fondurile de pensii obligatorii – in varsta de peste 35 ani – sunt in mare parte cei mai interesati de pensiile facultative.
Noua firme se bat pentru pensiile romanilor
In acest moment pe piata din Romania exista 11 fonduri de pensii facultative administrate de 9 companii: AZT Moderato si AZT Vivace (Allianz), Concordia Moderat (Asirom), Pensia Mea (AVIVA), BCR Prudent (BCR), Eureko Confort (Eureko), Generali Stabil (Generali), ING Clasic si ING Optim (ING Asigurari), OTP Strateg (OTP) si Raiffeisen Acumulare (Raiffeisen).