Salajul a luat patru premii la concursul „Cel mai regio proiect din Trasnilvania de Nord Vest”. Concursul a vizat proiectele din județele din regiunea de Nord Vest derulate cu finanțare europeana. Marele câștigator a fost Primaria Bistrița, cu proiectul „Bistrița Medievala în Bistrița Europeana”. Dupa priectul bistrițenilor, cel mai apreciat a fost proiectul de reabilitare a Spitalului Județean de Urgența Zalau, iar urmatorul în clasament este proiectul de restaurare al Cladirii Transilvania. Proiectul ce vizeaza restaurarea patrimoniului istoric și cultural al județului Salaj și proiectul de modernizare a Parcului Central din Zalau au primit doua mențiuni speciale. Proiectele au fost votate pe facebook, dar și de catre o comisie avizata.

Spitalul din Zalau arata în sfârșit ca un spital modern

Proiectul de reabilitare a corpurilor A și B ale Spitalului Județean a fost recepționat în urma cu aproape trei ani, pe 20 iunie 2013. Proiectul a fost realizat prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, având ca sursa de finanțare Fondul European de Dezvoltare Regionala. Valoarea totala a proiectului se ridica la aproximativ 42.752.000 de lei, suma care a dat spitalului o cu totul alta înfațisare. Din aceasta, beneficiarul, Consiliul Județean Salaj, a participat cu suma de 699.353 de lei. Lucrarile de reabilitare au început în anul 2011, iar personalul medical și pacienți au fost supuși unui regim de tip șantier, dar a meritat.

Cladirea Transilvania – bijuteria Zalaului

Povestea reabilitarii Cladirii Transilvania este veche și o sa mai dureze, pentru ca sunt și alte corpuri de cladire care trebuie reabilitate în viitor. Municipiul Zalau a demarat lucrarile de reabilitare înca din anul 2005, când un colț al cladirii era deja în pericol de prabușire. Deoarece intervenția era urgenta la acea data și era condiționata de resursele financiare disponibile, municipalitatea a fost nevoita sa etapizeze lucrarile de reabilitare pe parcursul mai multor ani, cu surse de finanțare diferite (bugetul local, credit, fonduri nerambursabile). Etapa finala a lucrarilor de reabilitare a fost demarata în martie 2009, odata cu depunerea proiectului la ADR Nord Vest, în scopul obținerii de fonduri nerambursabile. stop_coloana Contractul de finanțare a fost semnat în octombrie 2011, proiectul a fost finalizat în aprilie 2014. Costul investiției pe proiectul cu finanțare europeana depașește 10 milioane de lei. Lucrarile eligibile au fost doar pentru reabilitarea corpului C al cladirii (înspre strada Gheorghe Doja) și sala de spectacole cu pictura murala din corpul central.

Parcul din Zalau a primit mențiune, dar se impun mențiuni

Chiar daca proiectul de modernizare al Parcului Central din Zalau a fost premiat, lucrurile din teren nu sunt așa Îroz” ca cele din hârtii. Anul trecut, când s-a taiat panglica inaugurala a Parcului Central din Zalau, reabilitat cu un milion de euro, locuitorii municipiului au fost de-a deptul încântați. Se bucurau ca vor avea un loc amenajat cumsecade sa se relaxeze, sa faca mișcare, sa socializeze, cum s-ar zice sa-și încarce bateriile. Însa, înfațișarea lui a avut de suferit în scurt timp și e departe de cea de la taierea panglicii. Iar cea mai mare parte din vina o poarta constructorul. Constructorul ACI Cluj-Napoca, firma care a facut lucru de mântuiala.
Despre elementele decorative ale parcului, acele statui care dupa câteva luni s-au „decojit”, am mai scris. Artistul care ar fi trebuit sa le refaca a disparut din țara. Așa ca le va cârpi altcineva. Trist este ca pe anumite porțiuni de pe aleile care brazdeaza zona verde, în special pe cele de la baza parcului, asfaltul este plin de denivelari și fisuri care cu timpul vor deveni crapaturi și cu siguranța bucați mari din asfalt se vor desprinde. Abia au trecut șase anotimpuri și rugina a început sa înfloreasca pe stâlpii și pe tabla pe care le are în componența amfiteatrul în aer liber. Multe muchii de scari sunt ciobite. Pista pentru biciclete este crapata și ea. La un an de zile de la construcție. Parcul este însa în garanție și speram ca defectele vor disparea în anul care vine.