Reducerea dispusa de ministerul educatiei, realizata „natural”
Cu toate ca, initial, diminuarea cu aproape 200 a numarului de norme didactice aprobate pentru invatamantul salajean a creat un soi de panica in randul celor din sistem, incadrarea in cifrele stabilite de Ministerul Educatiei s-a realizat aproape fara victime. Cel putin asta ne-a declarat inspectorul scolar general Ioan Abrudan, care a precizat ca reducerea s-a facut… natural, pe fondul nerealizarii planurilor de scolarizare, dar si ca urmare a reducerii numarului de ore din planurile cadru de la liceu.
„Avem mai multe scoli, in special primare, care nu mai intrunesc numarul minim de elevi pentru a functiona in acest an scolar, chiar si in conditii de simultaneitate. Pe acestea le-am desfiintat, ele urmand sa-si reia activitatea doar in conditiile in care vor avea mai multi copii” – a precizat seful ISJ. Abrudan a mai adaugat ca, pe fondul scaderii populatiei scolare, au fost chiar si scoli din Zalau care au fost nevoite sa-si comaseze clasele.
Cea de-a doua parghie prin care s-a redus numarul normelor didactice din invatamantul salajean a fost modificarea planurilor cadru la liceu, in special prin reducerea numarului de ore la disciplina limbi moderne si la educatie fizica si sport. „Au fost reduse, in medie, pana la sapte posturi din fiecare liceu”, ne-a declarat ins-pectorul scolar general.
Ioan Abrudan a admis ca la cele doua metode de limitare a numarului de norme s-a adaugat si o mai atenta si mai realista grupare a copiilor pe clase, respectiv pe grupe. „Daca la o gradinita sunt copii doar pentru o grupa, acolo trebuie se func-tioneze doar o grupa, nu doua, cum poate s-ar fi intamplat pana acum” – a precizat el.
Tot mai putini copii
Populatia scolara a judetului se ridica la aproximativ 40.000 de copiii, in scadere permanenta in ultimii ani. De pregatirea acestor copii in scoli si gradinite se ocupa peste 4.600 de persoane (cadre didactice, didactice auxiliare si personal nedidactic).