Noile registre agricole pun lumea satului la multă muncă scriptică

imagine-articol0_47700

 

 Completarea noilor registre agricole, care vor fi valabile în perioada 2015 – 2019, este o grijă de care lucrătorii din primării trebuie să se preocupe în următoarea perioadă, astfel încât cel târziu la primăvară noile registre să poată fi utilizate în cadrul campaniei de depunere a cererilor pentru subvenţii. 

În prezent, lucrătorii din birourile agricole au obligativitatea transcrierii şi actualizării datelor din vechile registre agricole şi au început să cheme oamenii la primării pentru a-i întreba de eventuale schimbări produse în gospodăriile lor în ultima perioadă.
La Sâg, spre exemplu, această operaţiune se desfăşoară atât în registrul electronic, cât şi în cel scriptic. Primarul, Florian Bonţe preciza că au fost introduse noi reguli de completare şi noi rubrici, care nu existau înainte. Astfel, la fiecare poziţie înscrisă în registrul agricol s-a mai introdus încă o filă, care cuprinde sesizări privind procedura succesorală, exercitarea drepturilor de preemţiune, înregistrările privind contractele de arendare şi concesiune şi evidenţe privind eliberarea atestatelor de producător. Funcţionarii din primărie trebuie să fie atenţi la normele şi indicaţiile de completare, deoarece au fost introduse aceste noi reguli.
în Sâg sunt în jur de 1.400 de poziţii ale localnicilor care trebuie trecuţi în registrul agricol, plus încă 150 de poziţii ale celor care locuiesc în alte părţi şi au pământ în comună. Dorica Borz, referent în cadrul biroului agricol, spunea că zilnic se operează în noile registre, pentru fiecare poziţie fiind nevoie de cel puţin 15 minute în vederea completării. Volumul de muncă este mare, având în vedere că registrele şi normele de completare au apărut cu întârziere şi fiecare persoană este invitată la primărie pentru a actualiza datele înscrise, registrul putându-se completa numai în prezenţa titularului de poziţie. stop_coloana
Şi în comuna Benesat am constatat aceeaşi preocupare în ceea ce priveşte completarea la zi a registrelor agricole. Până acum, s-a reuşit transcrierea şi actualizarea integrală a 450 de poziţii din cele 660 existente în total în comună. În urmă cu trei săptămâni s-a început operaţiunea de transcriere, zilnic fiind convocaţi la primărie, în baza unor invitaţii, în jur de zece persoane.
Cei convocaţi sunt atenţionaţi să prezinte la funcţionarul de la biroul agricol certificate de naştere, căsătorie, buletine, titluri de proprietate, extrase CF, contracte notariale de vânzare/cumpărare pentru terenurile din proprietate, contracte de arendare, concesiune sau alte acte de folosinţă pentru terenuri date sau primite în folosinţă. De asemenea, trebuie să prezinte documente sau date cu privire la construcţiile din gospodărie sau utilajele agricole deţinute.
Georgeta Cente din cadrul biroului agricol din Benesat a precizat că declararea şi înregistrarea corectă a datelor în noile registre agricole ajută la obţinerea subvenţiilor pentru terenuri şi animale, cât şi la valorificarea produselor agricole. Nedeclararea la termenul stabilit sau declararea de date nesincere în registrul agricol se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei.