Senatul a adoptat infiinţarea Gărzilor forestiere

Senatul a aprobat ieri ordonanţa de urgenţă care prevede înfiinţarea Gărzilor forestiere, pentru a combate defrişările ilegale masive, care au fost discutate inclusiv în şedinţa CSAT din iunie 2015. Potrivit OUG nr. 32/2015, “este necesară înfiinţarea Gărzilor forestiere, prin reorganizare ca instituţii publice cu personalitate juridică în subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, prin preluarea atribuţiilor, activităţii, a posturilor şi a personalului de la Comisariatele de Regim Silvic şi Cinegetic”. Guvernul precizează că actul normativ are ca scop întărirea capacităţii instituţionale prin suplimentarea numărului de posturi din cadrul Comisariatelor de regim silvic şi cinegetic, astfel încât numărul de posturi să fie de 617, faţă de 399 câte sunt în prezent, adică o persoană cu pregătire silvică pentru o suprafaţă de 16.403 hectare de fond forestier.
Cât priveşte salarizararea personalului din cadrul Gărzilor forestiere, comisiile de specialitate ale Senatului au decis ca salariile de bază să se stabilească la nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, nu în baza grilei de salarizare propuse de iniţiator.
Sălajului ar trebui să-i revină şapte gardieni forestieri
Sălajul face parte din Garda Forestieră Bihor, stop_coloana alături de judeţele Arad, Bihor şi Satu Mare. Dan Maxim, şeful Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Sălaj, încă nu ştie precis câţi gardieni va avea comisariatul pe care îl conduce. Sălajul are în jur de 96.000 de hectare de pădure, din care statul deţine aproximativ 30.000 de hectare. “Dacă o persoană cu pregătire silvică trebuie să supravegheze 16.403 hectare de teren forestier, fie că-i proprietate privată ori a statului, înseamnă că în judeţul nostru ar trebui să existe 6 – 7 posturi de gardieni forestieri. În perioada următoare, tot aparatul comisariatelor regionale care urmează să ocupe funcţia de gardian forestier va fi evaluat psihologic şi supus unor teste. Chiar dacă în Sălaj nu s-au produs mari pagube de fond forestier, intrarea în vigoare a noului Cod Forestier şi înfiinţarea Gărzii Forestiere va diminua substanţial exploatarea ilegală a pădurilor”, a spus încrezător Maxim.