Publicul este invitat să vadă cum funcţionează justiţia

imagine-articol0_47559

 

 

Tribunalul Sălaj lansează publicului larg invitaţia de a-i călca pragul vineri, pentru a afla mai multe, multe lucruri inedite, despre funcţionarea de zi cu zi a justiţiei. Prin urmare, vineri – 23 octombrie, între orele 9,30 – 13.30, sunt aşteptaţi toţi sălăjenii interesaţi de fenomenul justiţiei, iar reprezentanţii Tribunalului lansează o invitaţie expresă elevilor, studenţilor, cadrelor didactice.

“Organizarea acestui eveniment se înscrie în cadrul general al eforturilor constante făcute de instanţele judecătoreşti pentru asigurarea unui grad sporit de transparenţă în înfăptuirea actului de justiţie, eforturi de natură să permită cetăţenilor o percepţie reală asupra condiţiilor de muncă ale magistraţilor şi personalului auxiliar al instanţelor, si a etapelor pe care le parcurge un dosar până la soluţionare, precum şi asupra altor aspecte relevante privind specificul activităţii instanţelor de judecată”, ne transmite judecătorul Cristina Ştef, purtător de cuvânt, conducător al Biroului de Informare şi Relaţii cu Publicul al Tribunalului Sălaj
Cei care se încumetă pot trimite prin e-mail până mâine (joi – 22 octombrie, ora 13.00) eseuri pentru concursul cu tema “RESPECTUL CUVENIT JUSTIţIEI”. Adresa la care trebuie expediate este trsj@just.ro. Vineri va fi înmânată diploma pentru cel mai bun eseu, urmând a se publica şi în mass media locală cine este câştigătorul.

Despre Ziua Europeană a Justiţiei civile
Preşedintele Tribunalului Sălaj, judecător Monica Kende, stop_coloana şi vicepreşedintele instituţiei, Patriţiu Dărăban, au făcut şi o scrută informare despre justiţia la nivel european şi despre semnificaţia Zilei Europene a Justiţiei civile.
“La data de 5 iunie 2003, Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au stabilit desfăşurarea, în fiecare an, în ziua de 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiţiei civile, cu scopul de a aduce modul de funcţionare a justiţiei în atenţia publicului european şi de a sprijini dezvoltarea unui spaţiu judiciar comun european. Celebrarea Zilei Justiţiei Civile are ca raţiune principală crearea unui eveniment simbolic, pentru a reaminti că justiţia este în primul rând un serviciu pentru cetăţeni, care le dă dreptul de a-şi rezolva disputele private şi de a-şi afirma drepturile.
Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) este Curtea Supremă a Uniunii Europene. Înfiinţată în 1952, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) are rolul de a asigura uniformitatea interpretării şi aplicării dreptului comunitar şi are competenţa de a soluţiona litigii care implică statele membre, instituţii comunitare, companii sau persoane fizice din spaţiul U.E. Jurisdictia sa acoperă numai problemele specifice legate de aplicarea Tratatelor Comunităţii şi ale Uniunii.”