Alegeri democratice, cu multe secții de votare in toata țara, pentru candidatul unic

Liviu Dragnea a fost ales ieri președinte al PSD, într-un scrutin organizat în premiera în partid, prin care liderul formațiunii este votat de catre toți membri PSD. Alegerile nu au avut însa nicio miza, Dragnea fiind unicul candidat.
Alegerile din Salaj au fost organizate în fiecare localitate unde exista organizație PSD. Scrutinul a început duminica dimineața la ora 8.00 și s-a încheiat la ora 20.00.
În Zalau, secția de vot a fost organizata în cabinetul parlamentar al senatorului Geroghe Pop. Acolo, înca de la primele ore ale dimineții, au votat cei doi președinți Marc Tiberiu și Iuliu Nosa, dar și senatorul Gheorghe Pop, cei trei fiind considerați greii partidului care trebuie sa ”împinga” PSD Salaj spre un rezultat bun la alegerile locale de anul viitor.
”Sunt și voturi nule și împotriva, dar Liviu Dragnea este susținut de organizația PSD Salaj. Este demn de aceasta funcție. Va fi un președinte bun, cu care putem câștiga alegerile din 2016”, a spus președintele executiv al PSD Salaj, deputatul Iuliu Nosa.
”La Zalau ne-am straduit sa le oferim colegilor noștri condiții optime pentru exercitarea dreptului la vot. Le mulțumesc președinților PSD Salaj, Tiberiu Marc și Iuliu Nosa, precum și președinților Organizațiilor de Femei, Tineret și Seniori, pentru buna organizare”, a scris pe pagina sa de facebook senatorul Gheorghe Pop.
Istoricul luptelor pentru șefia PSD
Adrian Nastase se retragea din functia de președinte al PSD în 2005, ca urmare a pierderii alegerilor prezidentiale în fata lui Traian Basescu. Ion Iliescu se pregatea sa revina la conducerea partidului si nu parea la acea vreme sa aiba vreun competitor. Într-o miscare neasteptata, Mircea Geoana anunta ca va candida si începe sa strânga sustinere în filiale. stop_coloana Se constituie grupul de la Cluj, condus de Ioan Rus si format din organizatii care îl sustineau pe mai tânarul Mircea Geoana în fata vechii conduceri. Într-un Congres care s-a întins pâna la miezul noptii, Mircea Geoana a câștigat la o diferenta semnificativa de voturi: 964 de delegati au votat pentru Geoana, în timp ce doar doar 530 pentru Iliescu. Multi au atribuit rasturnarea de situatie gafei lui Ion Iliescu, fostul presedintele invitându-l la microfon în timpul lucrarilor Congresului pe tovarasul Adrian Nastase. Geoana obtinea si sprijinul unor lideri influenti precum Sorin Oprescu si Miron Mitrea. Congresul PSD din 2005 a marcat si ascensiunea lui Marian Vanghelie si lupta acestuia cu Victor Ponta. Vanghelie era un sustinator al lui Ion Iliescu. Victor Ponta se afla în tabara lui Mircea Geoana. Mandatul lui Geoana în fruntea PSD nu mai este amenintat pâna la pierderea alegerilor prezidentiale din 2009. La fel ca în 2005, când Adrian Nastase platea pierderea scrutinului prezidential cu pierderea șefiei partidului, apare un grup puternic în PSD care cere schimbarea lui Mircea Geoana. Surprinzator pentru multi, la fel ca anuntul lui Mircea Geoana din 2005, se lanseaza în cursa Victor Ponta, sprijinit de catre Adrian Nastase. Mircea Geoana se considera sigur pe reusita. Dar în cele din urma, rezultatele l-au aratat câstigator pe Victor Ponta, la o diferenta de doar 76 de voturi de Mircea Geoana. Geoana îsi recunoaste greu înfrângerea. Rezultatul alegerilor avea sa duca la ruperea unei aripi din PSD, care a format UNPR.