Multă inimă rea a fost in Sălaj de Ziua Persoanelor Varstnice

Ieri a fost Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. În jur de 18.000 de pensionari din cei 74.000 pe care îi are Sălajul au protestat. Unii prin gesturi și prin glas, alții prin tăcere și mâhnire în suflet. Este vorba de pensionarii din Sindicatul Liber al Pensionarilor din Sălaj, care, spune liderului lor, Ilie Gorgan, au boicotat manifestările organizate ieri de autoritățile județului. Motivul nemulțumirilor este același ca anul trecut, ca acum doi ani. “Ministerul Muncii nu a alocat un leuț de trei ani de zile pentru acest sindicat. Asta în contextul în care organizații de pensionari din Sălaj precum cele care reprezintă pensionarii militari ori veteranii de război au primit sume importante de bani, cu toate că amândouă la un loc nu nu au nici jumătate din numărul membrilor sindicatului nostru. Chiar dacă contextul economic actual nu permite mult, ar fi fost cazul ca cineva să ne bage în seamă și pe noi”, a spus mâhnit Ilie Gorgan.
“Parcă am fi o povară pentru autorități”
Vasile Chiș din Sîg, inginer pensionar, a sunat ieri dimneață la redacția Graiul Sălajului să ne transmită că este profund indignat că nici o autoritate județeană sau locală nu a adresat prin media un cuvânt de felicitare persoanelor vârstnice.
“Nici Prefectura, nici Consiliul Județean, nici Primăria, nici aleșii noștri, nici Casa de Pensii nu ne-a adresat o urare, o felicitare, un cuvând de îmbărbătare de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Parcă am fi o povară pentru ei și abia așteaptă să se scape de noi. Cu ani în urmă, primăria trimitea cu ocazia zilei de 1 Octombrie câte o felicitare fiecărui pensionar din sat. Acum ne-a uitat și cel pe care l-am ales să ne păstorească, adică primarul”, constată supărat Vasile Chiș.
Categorii diferite de pensionari au sărbătorit diferit
Instituția Prefectului Județului Sălaj a organizat ieri la Casa de Cultură a Sindicatelor o întâlnire cu pensionarii. Cu anumite categorii de pensionari. Au participat reprezentanți ai organizațiilor de pensionari din armată, poliție, SRI, veterani de război și reprezentantul Casei de Ajutor Reciproc al Pensionarilor, Ivașcău Ioan, care spune stop_coloana că “și acum, la pensie, am ajuns să ne conducă militarii”. Un participant la eveniment spunea că trei sferturi din sală era ocupată de cadre militare în rezervă sau în retragere. Pentru ei și pentru pensiile lor, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice afost într-adevăr un prilej de bucurie. Dar pentru zecile de mii de pensionari sălăjeni cu pensie medie de 806 lei și mulți sub această sumă, ce prilej de bucurie poate fi această zi?
La întâlnire au participat Ionel Ciunt, prefectul județului, subprefectul Robert Szilagy și primarul municipiului Radu Căpâlnașiu, Ansamblul artistic Meseșul a susținut un scurt program artistic, după care primarul și prefectul județului au transmis mesaje. “Seniorii țării nu sunt o povară, ci un câștig, o comoară incredibilă, un izvor de resurse și înțelepciune care așteaptă doar să fie folosit. Forța dumneavoastă a venit și din unitate, de aceea vă rog să rămâneți la fel de uniți în cadrul organizațiilor din care faceți parte. Vă doresc multă sănătate și un sincer și călduros La mulți ani!”, le-a urat prefectul celor vârstnici, după care și cei bogați (mai mulți) și cei săraci (mai puțini) s-au așezat la o masă îmbelșugată.
Un sfert de secol de la prima celebrare
Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la prima celebrare a Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice. Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită în decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în baza Rezoluției 45/106. Primul plan de acțiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă a fost elborat de ONU în anul 1982. În cadrul guvernelor statelor lumii au fost înființate departamente specializate pe acest gen de probleme care elaborează cu prioritate programe vizând sprijinirea persoanelor de vârsta a treia.