Toți cei trei candidați care s-au înscris la concursul pentru funcția de președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI), printre care și un candidat originar din Zalău, au picat proba scrisă.
Bogdan Stan, seful interimar al ANI, zălăuanul Petre Claudiu Platon si Ionel-Ion Gârleșteanu și-au depus dosarele pentru a ocupa funcția de președinte al ANI, iar pe 24 august au susținut proba scrisă a concursului. Rezultatele au fost anunțate joi, toți cei trei candidați fiind declarați respinși, potrivit romaniatv.net.
Postul de șef al ANI a devenit vacant după demisia lui Horia Georgescu, inculpat într-un dosar instrumentat de DNA privind despăgubirile acordate de ANRP în urma unor retrocedări ilegale.
Candidatul Petre Claudiu Platon are 38 de ani, este căsătorit și s-a născut la Zalau. Potrivit CV-ului, acesta ocupă din 2007 până în prezent funcția de manager public în cadrul Ministerul Administrației și Internelor, Unitatea Centrală pentru Reforma Administrației Publice. În perioada ianuarie – noiembrie 2005, Platon a ocupat funcția de consilier juridic la Consiliul Județean Sălaj în cadrul Direcția Relații Externe și Managementul Proiectelor. Din mai 2002 până în decembrie 2004, Claudiu Petre Platon a fost consilier juridic la Consiliul Județean Sălaj, Direcția Juridică și Administrație Locală.
La capitolul studii superioare, în 2000 stop_coloana a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș Arad. În 2004 a absolvit masterul în administrație publică din cadrul Facultății de Științe Politice și Aministrative, Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca.
A urmat apoi un program de formare specializată pentru managerii publici, 2005 – 2006, iar în 2009 un curs postuniversitar în cadrul Academiei Nationale de Informații, Colegiul National de Informații al SRI.
Candidatul Bogdan Stan este în prezent vicepreședinte al ANI, el conducând instituția ca președinte interimar din luna martie 2015, după demisia lui Horia Georgescu. Potrivit CV-ului postat pe site-ul ANI, Bogdan Stan a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii “Titu Maiorescu” din București (2005) și a urmat un curs post-universitar de securitate națională la Academia de Informații a SRI.
Cel de-al treilea candidat, Ion Ionel Gârleșteanu a candidat și în 2008 și 2012 la șefia ANI, fără succes.