Consilierul juridic Mariana Cipleu, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale, a explicat la solicitarea ziarului “Graiul Sălajului” că în judeţul nostru beneficiază în momentul de faţă de indemnizaţie pentru creşterea copilului 1.760 de persoane, din care 311 sunt beneficiari ai stimulentului de inserţie (500 de lei pe lună). Cei ce primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului au un cuantum minim de 600 de lei, dar sumele pot ajunge şi până la 3.000 de lei. Am solicitat aceste explicaţii pentru că în şedinţa de Guvern de miercurea trecută, Executivul a aprobat mai multe hotărâri care modifică şi completează normele metodologice privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului.
Hotărârea aprobată de Guvern stipulează explicit condiţiile în care părinţii beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului pot realiza concomitent venituri supuse impozitării de până la 3.000 de lei anual, prin desfăşurarea unei activităţi. Dar cu o condiţie; şi anume ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului de indemnizaţie să rămână întreruptă/ suspendată. “În situaţia în care ambii părinţi solicită succesiv dreptul la concediul de indemnizaţie pentru creşterea copilului, limita de venituri de 3.000 de lei pe care o pot realiza anual, concomitent cu primirea indemnizaţiei, se aplică fiecăruia în funcţie de optiunea de concediu. stop_coloana Persoanele care depăşesc limita veniturilor anuale de 3.000 de lei obţinute ca urmare a desfăşurării unor activităţi au obligaţia să depună la primărie o notificare în acest sens, care va fi transmisă agenţiei teritoriale, iar aceasta va verifica respectarea limitei de venituri.

Banii peste limita de 3.000 de lei se dau înapoi

În cazul în care persoanele care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului câştigă peste limita de 3.000 de lei anual, indemnizaţia pentru creşterea copilului se consideră a fi acordată necuvenit şi se recuperează în condiţiile legii, se arată în Hotărârea de Guvern aprobată recent. Un alt element de noutate adus de Hotărârea de Guvern constă în faptul că în cazul în care apare o situaţie de natură să genereze un nou drept, la stabilirea bazei de calcul a inemnizaţiei pentru creşterea copilului vor fi luat în considerare şi veniturile realizate pe perioada concediului de îngrijire a copilului, în limita a 3.000 de lei.