In timp ce micii producatori primesc de la procesator sub un leu pentru fiecare litru de lapte, consumatorii finali ajung sa scoata de buzunare de patru ori mai mult pentru produsul imbuteliat
Crescatorii de bovine din judet risca sa fie pusi in situatia de a arunca laptele ori de a-l da la porci, din cauza pretului mic pe care il ofera procesatorii. Situatia este determinata, in opinia lui Gabriel Rosan, directorul coordonator al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, de mai multi factori. “Producatorii de lapte s-au confruntat dintotdeauna cu problema constantei productie. In fiecare vara este supraproductie de lapte, asa ca procesatorii nu ofera un pret prea mare pe litru. In unele cazuri, nici macar nu sunt interesati de colectarea laptelui de la micii fermieri, intrucat au suficient pe stoc”. Potrivit sursei citate, o parte din vina revine chiar taranilor: “In Romania exista o problema de mentalitate. Taranii nu inteleg ca daca ar fi asociati, ar putea negocia altfel cu firmele care colecteaza laptele. De unul singur, mai ales cand nu ai decat una sau doua vaci in gospodarie, este foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa obtii un pret bun”.
Asta daca taranul nu este chiar refuzat, pentru ca, declara Nicolae Chiorean, un fermier care creste 20 de vaci in Bogdana si livreaza 250 de litri zilnic, procesatorii nu colecteaza laptele de taranii care nu pot furniza decat cinci-sase litri pe zi.
In prezent, firmele care proceseaza laptele ofera salajenilor intre 50 si 90 de bani pe litru, in functie de intelegerea dintre parti. Cu bani mai multi se aleg fermierii care cresc mai multe vaci si care furnizeaza lapte de calitate. Totusi, nici acestia nu sunt multumiti: “In ultimele trei luni, primeam de la Napolact 1,5-1,7 lei pentru fiecare litru de lapte. Acum, ne alegem cu 0,7-0,8 lei, la care se adauga subventia de 0,3 lei. Este o problema serioasa pentru producatorii salajeni, mai ales daca tinem cont ca unii s-au imprumutat in banci pentru modernizarea fermei”, ne spune Liviu Lazar, un crescator din Bodia.
Atat oficialul DADR Salaj, cat si micii producatori din judet semnaleaza deza-vantajul care planeaza asupra crescatorilor autohtoni in raport cu vecinii unguri. “Taranul roman are de pierdut din cauza concurentei exercitate de catre crescatorii din Ungaria, care se bucura de subventii mult mai mari din partea statului”, spune Rosan. La randul sau, fermierul din Bodia se plange ca procesatorii prefera sa aduca lapte de la unguri, care isi permit sa-l vanda cu echivalentul a 50 de bani, intrucat primesc de la guvern un sprijin financiar de peste 2 lei/litru de lapte: “Nu au europenii lapte conform ca al nostru! Dar ce mai conteaza asta cand pretul care ni se ofera este de nimic, iar subventia de numai 0,3 lei/litru?!”
In aceste conditii, nu este de mirare ca tot mai multi fermieri se gandesc sa renunte la afacere. “In ritmul asta, nu mai avem mult pana ne vindem animalele”, apreciaza Nicolae Chiorean. “As renunta la tot ce am cladit, dar am luat credit din banca si trebuie sa-mi platesc ratele”, zice Liviu Lazar.
Mai putine bovine
Salajenii aveau, la 1 decembrie 2008, 34.760 de bovine, cu 6,8% mai putine decat in aceeasi perioada a anului anterior, o scadere similara inregistrandu-se si la efectivul matca (vaci pentru lapte, bivolite si juninci pentru reproductie), potrivit Directiei Judetene de Statistica Salaj.