Președintele Consiliului Județean Sălaj, Tiberiu Marc, a făcut ieri o vizită la “Centrul de management integrat al deșeurilor în județul Sălaj”, situat în hotarul comunei Dobrin, pentru a analiza pe viu stadiul lucrărilor. Centrul de management integrat al deșeurilor, cunoscut în vorbirea populară sub numele de Groapa de gunoi de la Dobrin, este finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea investiției ajunge la 134.557.415 lei, iar cofinanțarea Consiliului Județean Sălaj este de doi la sută din suma respectivă. Va fi deponia unică a Sălajului, toate celelalte urmând să fie dezafectate.

Suprafața gropii se întinde pe 195.577 metri pătrați, cu o capacitate de un milion o sută de mii de tone pe an, având următoarele facilități: depozit ecologic, stație de sortare, stație de tratare mecano-bilogică, stație de epurare. Partener al Consiliului Județean Sălaj în această activitate este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “ECODES Sălaj” (toate cele 61 de unități administrativ teritoriale din județ).

Cele trei stații de transfer din județ sunt aproape gata

Pentru ca deșeurile să ajungă din toate colțurile județului la groapa de gunoi din Dobrin s-a avut în vedere construirea a trei stații de transfer. Asta înseamnă că se vor colecta deșeurile menajere din localitățile Sălajului și se vor depozita pentru scurt timp în stațiile de transfer, apoi vor lua drumul gropii de la Dobrin. În Crasna va exista o stație de transfer cu o capacitate de depozitare de 13.900 de tone. O alta va fi amenajată la Surduc, cu o capacitate de 3.400 de tone, iar o alta la Sânmihaiu Almașului, cu o capacitate de 2.600 de tone. Lucrările la cele trei stații de transfer sunt realizate în proporție de 99 la sută, susține Tiberiu Marc.

Gunoiul județului este adunat acum la Crișeni

Ce se întâmplă cu gropile de gunoi din cele patru orașe ale județului. Ele sunt de fapt depozite neconforme, amenajate dintr-o strictă necesitate pe vremea când nu erau angajamentele din Tratatul de Aderare a României la Unuinea Europeană și nu interesa pe nimeni îmbunătățirea stadardelor de viață și de mediu ale populației. Țin minte că pe vremuri groapa de gunoi a Zalăului, si-tuată în Crișeni, era un loc ideal pentru creșterea porcilor și îmbogățirea căutătorilor de fier vechi și alte metale provenite de la marile unități industriale ale Zalăului. Chiar umbla o vorbă prin târguri, să nu cumperi porc din Crișeni că-i hrănit la groapa de gunoi și câte boli nu-ți poate aduce acasă. La ora actuală doar la Crișeni se mai pot depozita deșeurile menajere. Sunt lucrări de închidere pe de-o parte și de depozitare pe de altă parte. Până la finalizarea investiției de la Dobrin, doar la groapa neconformă de la Zalău se mai pot depozita gunoaiele din Sălaj. Groapa de la Cehu Silvaniei a fost închisă, groapa de gunoi de la Șimleul Silvaniei a avut același tratament, iar groapa de deșeuri menajere de la Jibou este închisă în proporție de 80 la sută.

Pentru gestionarea gropii, operatorul a obținut preț dublu

Revenind la Centrul de management integrat al deșeurilor menajere de la Dobrin, facem precizarea că în luna februarie a acestui an a fost semnat contractul de concesionare a gestiunii serviciului public de salubrizare a județului Sălaj – cum s-ar zice de gestionarea gunoaielor care vor ajunge acolo – cu asocierea dintre SC BEANTER Servicii Ecologice SA & SC VITALIA, Servicii pentru Mediu, Tratarea Deșeurilor SRL. stop_coloana
“La licitația gropii ecologice de la Dobrin, operatorul a obținut un tarif bun pentru el, dublu față de prețul actual”, a remarcat primarul Zalăului, Radu Căpîlnașiu. Sistemul de gestionare deșeurilor a fost finalizat din fonduri europene și s-a impus un tarif mai mare. Oare se va întâmpla acest lucru și cu serviciile de colectare și de transport?

Județul este împărțit în două zone pentru colectare

Dacă la începuturi, pentru colectare și transport în cadrul acestui proiect Sălajul a fost împărțit în trei zone, s-a renunțat la idee, pentru eficientizarea economică a operatorului, și s-a ajuns la patru zone. Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Județean, ultima variantă este împărțirea Sălajului în două zone, pentru ca operatorul să poată obține și profit. O împărțire a județului în patru zone de colectare a deșeurilor menajere ar fi putut lăsa o zonă cu generatori de deșeuri mai puțini, mai slabi, iar operatorul de colectare n-ar fi avut nici o haznă. Așadar, două zone, pentru care, în urma licitației, pot opta doi ope-ratori de colectare, ori un singur operator, care se vor ocupa de colectarea deșeurilor de la populație și transportul acestora la stațiile de transport stradale și apoi la groapa ecologică de la Dobrin.

Primarul Zalăului nu este de acord cu tariful unic, care îi dezavantajează pe locuitorii din municipiu

Nu-i totuna să colectezi și să transporți deșeurile din Fildu de Sus la Dobrin, ori să le transporți din Zalău și din localitățile învecinate. Primarul Radu Căpîlnașiu declara ieri pentru Graiul Sălajului că “vom plăti un preț mai mare noului operator, indiferent cine va fi el, pentru că se va stabili un tarif unic. Asta face și Compania de Apă, practică tarif unic atât la orașe, cât și la comune. La comune însă se pierde apă multă și această pierdere se răsfrânge în prețul unic pe metru cub pe care îl plătim noi. E o lipsă de comunicare între ECODES și Consiliul Județean. Nu sunt de acord cu tariful unic, nu doresc ca zălăuanii să compenseze prin tarife mai mari cheltuielile pe județ”, spune Radu Căpîlnașiu.

Taxă specială pentru săraci

Președintele Consiliului Județean, Tiberiu Marc, dădea ieri asigurări că tarifele la noul operator vor fi sub tarifele existente acum. Cum?. Marc a ținut să precizeze că în legisație (în care?! ) s-a introdus un nou termen, și anume cel de taxă specială. Taxa specială, explică Marc, se aplică acolo unde capacitatea de plată este redusă, la persoanele cu imposibilitatea de a-și achita taxele. “Și în cadrul serviciilor de salubrizare, acolo unde va fi cazul vom aplica această taxă specială. Sunt generatori de deșeuri care nu au contracte cu operatorii de colectare, sunt case nelocuite. Aceste probleme trebuie să le rezolvăm la nivel de ECODES”, spune Marc. Acesta a mai promis ieri că “stația de la Dobrin va intra în funcțiune în luna septembrie a acestui an”. Atunci vom vedea ce taxe vom plăti pentru gunoaiele de zi cu zi.