Angajatii Primariei Zalau sunt aproape „imuni” la restrangerile bugetare cauzate de criza economica. Statutul functionarului public si un contract colectiv de munca bine negociat ii scapa de griji in ce priveste siguranta locului de munca si a veniturilor lunare
Efectele crizei economice si mult trambitatele masuri de restrangeri bugetare anuntate de Guvernul Boc par sa ocoleasca Primaria Zalau. In primul rand, disponibilizarile preconizate nu se vor rasfrange asupra organigramei municipalitatii. In momentul de fata, aparatul propriu al administratiei locale cuprinde 188 de angajati (141 functionari publici si 47 de angajati pe baza de contract), dar mai exista inca 66 de posturi vacante si dupa modelul celorlalte institutii sau ministere, acestea vor fi eliminate primele, fara a afecta joburile actualilor angajati. „Deocamdata nu se stie daca va fi necesar acest lucru, deoarece presupusul act normativ care va reglementa numarul de angajati al fiecarei administratii locale nu are un contur anume”, a precizat Andreea Boez, din cadrul biroului de relatii cu presa al primariei.
Mai mult, veniturile functi-onarilor din administratia locala sunt puse la adapost si de contractul colectiv de munca semnat in urma cu trei ani. Potrivit documentului, pe langa salariile de incadrare si sporurile stipulate in Codul Muncii, angajatii mai beneficiaza si de un spor de vechime (in functie de vechimea in munca), premii lunare in limita a 10 la suta din cheltuielile cu salariile aferente functiei publice si premii lunare de 2 la suta din cheltuielile cu salariile aferente personalului contractual.
Cel mai mic salariu de incadrare primit de un functionar al primariei este de 699 de lei pentru un post de consilier/inspector cu studii superioare, debutant, iar cea mai mare retributie lunara ajunge la 1624 de lei pentru functiile cu grad profesional superior.
Chiar daca salariile de incadrare sunt mici, sporurile pot tripla veniturile lunare ale angajatilor. Astfel, in primaria Zalau exista si functionari cu 25-30 de ani vechime care primesc mai mult de 50 de milioane de lei vechi in fiecare luna, iar la polul opus se afla debutantii ale caror venituri lunare se invart in jurul sumei de 10 milioane de lei vechi.
Cu 40 la suta mai multi angajati fata de 2004
Primaria municipiului Zalau avea, in anul 2000, 111 angajati care, la vremea respectiva, pareau a fi suficienti pentru buna administrare a orasului, iar organigrama s-a „largit” in 2004 cu inca 4 noi posturi. Si daca in perioada 2000-2004 nu au existat modificari substantiale, in momentul de fata organigrama este „extralarge”. Astfel, potrivit informatiilor primite de la biroul de relatii cu presa al institutiei, nu mai putin de 188 de persoane muncesc in primarie, ceea ce inseamna o crestere cu aproximativ 40% fata de 2004.