Pana la sfarsitul anului, meseria de bona va intra in legalitate. Practicantii vor fi instruiti si testati psihologic
Nevoia de a incadra meseria de bona in Codul Ocupatiilor din Romania s-a impus in ultimii ani tot mai mult, datorita numarului mare de persoane care apeleaza la aceste servicii. Foarte multi parinti isi lasa copilul in grija unei persoane in intervalul cat sunt la serviciu. Nu doar pentru a reglementa statutul acestei meserii, dar si ca o alternativa la infiintarea serviciilor de tip „cresa” sau „centre de zi”, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului pune la punct detaliile noii legi. Tinta actului normativ este de a permite ingrijirea copilului la domiciliul bonei, in baza unui contract incheiat intre parinti, dadaca si o agentie autorizata. Serviciul ramane in sfera privata din punct de vedere financiar, parintii avand de achitat contravaloarea ser-viciului de ingrijire. Totodata, legea mai stipuleaza ca persoanele care vor practica aceasta meserie vor avea de parcurs un program de instruire, asemanator celui pentru asistentii maternali. Timp de 60 de ore se vor pregati profesional, in ce priveste igiena si ingrijirea medicala si vor fi evaluate psihic si psihologic.
Pregatirea bonelor, asa cum a apreciat directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, Violeta Milas, nu ar constitui pentru cadrele din judet o problema, tinand cont de experienta pe care o au in domeniul pregatirii asistentilor maternali. „Necunoscuta o reprezinta insa personalul care va realiza aceasta activitate, stiind ca, deocamdata, nu poate fi angajat personal in plus, iar cel existent nu poate fi degrevat de sarcinile pe care le are. Nu e suficient sa eliberezi un atestat pentru aceste persoane, ar fi nevoie si sa fie monitorizate pe timpul zilei in ce priveste comportamentul lor in familie cu copiii. Dar nefiind angajatii nostri, ci ai parintilor copilului, nu putem urmari cum isi desfasoara activitatea”, opineaza Milas.
Atestarea se face pe bani din buzunarul propriu
Initiativa legislativa a fost apreciata ca „buna”, pentru ca impune calificarea bonelor si testarea lor psihologica. „A purta de grija copilului unei alte persoane implica cu totul alte responsabilitati decat cele pentru propriul copil. Este foarte riscant sa angajezi pe cineva fara a-l cunoaste si fara a-l verifica”, a conchis Milas. Cum insa aceasta meserie este de natura privata, cursurile de pregatire si atestatul ar trebui sa fie platite de bone si nu din banul public.
Cresa la domiciliu
In cadrul aceluiasi proiect de lege Ministerul Muncii mai propune alocarea unei sume de la stat pentru parinti in vederea angajarii unei bone. In plus, s-a lansat si alternativa ingrijirii copiilor in „crese la domiciliul” acesteia. Bona va avea posibilitatea de a ocroti simultan mai multi copii, nemaifiind nevoita sa se deplaseze acasa la parintii copilului.
Bonele intra in legalitate
Articole
Investiție eficientă: prețul aurului a crescut cu aproape 30 la sută în ultimul an
Prețul aurului a crescut în ultimul an cu 28%, arată datele publicate de unul dintre jucătorii importanți de pe piață. Pe lângă valoarea cantitativă a acestui metal, în timp, produsele realizate din aur pot câștiga și o valoare de colecție. „În cinci ani, considerând o creștere de preț de 99%, avem parte de un câștig de 246 de lei, sau de 44% față de costul inițial. Peste zece ani, același lingou va valora 1.168 de lei, însemnând…
Mai mult...Zalău: Copiii Centrului de zi au fost ținta ”operațiunii Christmas child”. O mână de oameni au adus zâmbete pe chipurile și în inimile lor
Luna decembrie a fost luna bucuriei și pentru copiii care frecventează Centrul de zi înființat de Primăria Municipiului Zalău și care funcționează prin Direcția de Asistențǎ Socialǎ. După orele de școală, copiii de aici au beneficiat de o serie de activități specifice sezonului, iar parteneri din Zalău și de peste hotare au pus suflet și tot ce au putut pentru a le dărui copiilor daruri și clipe memorabile. Și-au dat mâna Primăria Municipiului Zalău, vluntari din Finlanda,…
Mai mult...