Poliţia Locală din Zalău se laudă cu o activitate bogată şi arată că dă „rezultate”, chiar dacă aşteptările zălăuanilor nu sunt tocmai satisfăcute de activitatea cu care se mândresc foştii „comunitari”. Cu alte cuvinte, „cererea şi oferta” nu sunt în concordanţă. 

Spre exemplu, bilanţul pe care Poliţia Locală îl prezintă pentru activitatea din perioada 10 aprilie – 26 aprilie 2015 denotă că agenţii se concentrează pe sancţionarea proprietarilor de autoturisme şi mai puţin spre deloc pe problemele care îi ard pe zălăuani, precum infracţionalitate crescută, cerşit, scandaluri.
Poliţia Locală a dispus în perioada amintită ridicarea a 44 de autovehicule staţionate neregulamentar pe domeniul public. Totodată, a amendat 46 de şoferi care au parcat în alte locuri decât cele permise. Poliţiştii au mai amendat alţi 8 zălăuani cu suma totală de 1.500 de lei pentru că au parcat pe aleile din cartierele de locuinţe. Sunt 20.000 de autovehicule în oraş şi doar 4.000 de locuri de parcare amenajate. Norma poliţiştilor locali este, prin urmare, asigurată pe termen lung.
Pentru comparaţie, au sancţionat de două ori mai mulţi şoferi decât cerşetori. Tot pentru comparaţie, doar 15 persoane care răscolesc gunoiul au fost identificate de către poliţiştii locali în 16 zile. Dacă mergeţi pe jos prin cartierele Zalăului, veţi obserrva că nu există tomberon fără „vizitatori” care scot gunoiul, îl „triază” şi îl lasă împrăştiat. Dar poliţiştii locali probabil sunt şi ei sătui să-i gonească din loc în loc fără folos, aşa cum recunoaşte şi conducerea instituţiei, pentru că amenzile oricum nu le plătesc. Mai interesant a fost în cele 16 zile pentru „locali” să identifice 29 de şoferi care circulau pe contrasens, care au fost amendaţi cu 1.755 de lei. Aşa n-au mirosit toate tomberoanele, iar cetăţenii care nu caută în gunoi plătesc amenzile cel puţin.
Din bilanţ mai reiese că poliţiştii locali au aplicat amenzi de 2.500 de lei stop_coloana şi au întocmit 25 de procese verbale cerşetorilor. Tot fără niciun folos, ca în cazul răscolitorilor în gunoaie, pentru că nici cerşetorii nu-şi plătesc amenzile.
Doar două procese verbale, ce însumează amenzi de 400 de lei, au aplicat poliţiştii locali pentru acte sau gesturi obscene săvârşite în public. De asemenea, au dat doar un avertisment pentru tulburarea liniştii publice. Adică, cu cât intrăm mai adânc în zona periculoasă a scandalagiilor, cu atât activitatea poliţiştilor locali e mai „subţire”.

Activităţi „inedite”
ale Poliţiei Locale

Din raportul de activitate reiese că în data de 14 aprilie, poliţiştii locali au identificat un grup de persoane de etnie romă, localizate în Brădet mai sus de Fundaţia „Acasă”. Poliţiştii au procedat la identificare aacestora şi a localităţii de unde provin, după care i-au trimis „acasă”.
Duminică, 25 aprilie, la orele 14.40, la intrarea în oraş dinspre Meseş, poliţiştii au identificat cinci căruţe cu cai în care se aflau 15 persoane de etnie romă, 9 adulţi şi 6 minori din localitatea Românaşi, care intenţionau să străbată oraşul spre Crasna. Căruţaşii au fost preluaţi şi conduşi de poliţiştii locali pe la periferia oraşului până în localitatea Aghireş. Cu toate acestea, zece căruţe au ajuns – după cum am arătat în fotografiile publicate în ziarul nostru la data respectivă – în centrul oraşului, de unde au plecat spre Crasna.