Ritmul de viata si locurile de munca tot mai solicitante il indeparteaza pe omul modern de bucataria traditionala, de mancarea gatita. Multi dintre noi s-au dezobisnuit, datorita programului zilnic, sa gateasca in liniste si sa se bucure de roadele muncii lor, activitate pe care multi o ridicau la rang de arta. Timpul “dedicat” goanei pentru implinirea sarcinilor de servici a devenit din ce in ce mai mare, fapt ce a dus la un fenomen general: mancam pe strada, la fast-food, la restaurant, ori la birou, in fata calculatorului. Asta nu pentru ca neaparat ne-ar place atat de mult ce gasim, ci pentru ca nu avem de ales.
Fiind criza, si economica, si de timp liber, multa lume, a ajuns la solutia retetelor impro-vizate, pe care le prepara pe fuga, seara cand se intoarce de la servici. Gatitul cere timp, de aceea, in aceste vremuri, multi se pot rasfata cu delicii culinare, doar in weekend. Daca timpul ne-ar permite, preparatul mesei acasa ar reduce cheltuielile unei familii, si in acelasi timp, ar fi si mai sanatos. Fara sa mai punem la socoteala ca pregatirea, gatitul si servirea mesei, pentru unii reprezinta un adevarat ritual.
Retetele, sfaturile culinare, micile trucuri ale unor bunici, le putem gasi astazi cu usurinta, in diverse materiale publicitare. Totul depinde de noi, de finantele si timpul nostru. |i cu siguranta, si de puterea noastra de a renunta de cate ceva, la televizor, la internet, la discutii interminabile la telefonul mobil, poate inclusiv la prea multa munca, pentru bucuria de a gusta ceva mai deosebit, dupa care-ti lasa gura apa.