Piețarii s-au speriat de condițiile din noua Hală Agroalimentară
Producătorii spun că prețurile sunt prea mari pentru ei și se tem că nu vor avea loc de comercianți
Direcția Generală de Administrare a Domeniului Public (DGADP), subordonată Consiliului Local Zalău, a demarat procedura pentru ocuparea locurilor în Hala Agroalimentară din Zalău. Din 27 aprilie, producătorii și comercianții din piața din Centru pot vizita hala agroalimentară. Săptămâna viitoare ei pot depune cereri pentru închirierea spațiilor. Unde vor fi mai multe solicitări, se vor organiza licitații.
Am stat de vorbă ieri cu o parte din viitorii chiriași. Majoritatea sunt nemulțumiți de prețurile mai mari din hală decât cele din actuala piață.
Un producător local de la sectorul flori este nemulțumit că spațiul de vânzare va fi foarte mic și nu-și va putea expune ghivecele cu flori. „Noi vrem să rămânem afară, pentru că pe o masă de 1,3 metri nu putem așeza marfa, e prea mică. Am cerut să ne dea voie, nouă, cu florile să rămânem afară, dar nu ni s-a spus nimic concret”, spune producătorul, care mai este nemulțumit și de prețul chiriei.
Unul dintre producători de lactate ne spune că nu e mulțumit de vitrină, pentru că trebuie să intre cu totul în ea când se apleacă după un produs să-l dea clientului. „N-am nici o părere bună de ce e acolo. Am fost și am văzut vitrina. Trebuie să-mi iau scăunel să intru în vitrină după un produs. Prețurile la chirie sunt foarte mari față de ce avem aici. Administratorul pieței ne-a spus că prețul la licitație pe lună pornește de la 260 de lei pe lună, pentru că trebuie să plătim rezervarea mesei sau vitrinei pe o lună și taxa pe zi de 10 lei pe masă sau 17 lei pe vitrină. Aici plătim 2,5 lei pe zi, plus 230 de lei pe trimestru. Deci, prețul va fi de trei ori mai mare. E mult pentru noi. Trebuie să ne facem calcule, pentru că nu cred că, la final, câștigăm atâta cât să plătim chiria”, spune femeia.
La sectorul legume-fructe, părerile sunt împărțite. Pe de o parte comercianții, care au tehnica vânzării în sânge și spun că în hală va fi mai bine, spre deosebire de piață. „E frumos, elegant, lumină multă, spațiu deschis în hală. Nu-mi place aici, în frig. stop_coloana Acolo vom avea o ținută decentă, cu un șorț frumos, în loc curat. Prețul cu chiria e cam măricel, dar sper că va veni lumea, le va plăcea clienților și vom avea și noi vânzări mai mari, ca în supermarket. Iar la noi găsesc produse românești, care au gust. Nu fac străinii niciodată legume gustoase ca ale noastre”, ne spuen cu entuziasm o comerciantă.
De cealaltă parte, producătorii de legume, majoritatea din Crasna și Pericei, spun că sunt marginalizați. Cu toate că primăria a dat asigurări că producătorii vor avea repartizate 60 la sută din locuri, ei susțin că locurile pentru producătorii locali, cei care aduc zilnic în piața legume și zarzavat, murături și alte bunătăți ecologice, sunt mai puține decât pentru comercianți și se tem că nu vor avea loc. „A venit administratorul pieței și ne-a spus cu zâmbetul pe buze că avem doar 40 la sută din locuri, că așa prevede legea. Ne-a spus că ne dau 45 de locuri. Noi suntem 100 de producători aici și avem 60 de mese. Comercianții sunt 12 și au 60 de locuri. Este o nedreptate. Pentru că suntem mai mulți, noi va trebui să licităm pentru mese și nu e sigur că prindem masă. Administratorul ne-a mai spus că pot veni și producători din alte județe. I-am zis că nu e corect să-i lase, pentru că noi vindem aici și plătim de mai mulți ani. Ne-a spus că dacă am vândut mulți ani, acum să-i lăsăm și pe alții să vândă”, ne spune o femeie supărată. O femeie mai în vârstă spune că vine doar două zile la piață cu bunătăți obținute din munca ei. „Noi suntem agricultori și trebuie și să lucrăm pământul. Eu vin miercuri și sâmbătă. Suntem patru la o masă și venim pe rând. Vreau să merg și eu în hală că n-am ce face, că aici nu mai rămâne nimic după ce se deschide hala”, spune bătrâna, neîncrezătoare că va avea loc.
