decembrie 5, 2025
imagine-articol0_44724

Sărbătoarea Paștelui este cea mai importantă din anul calendaristic. Masa tradițională de Paști, la care participă de regulă familia reunită, îmbracă anumite conotații simbolice, dar este și legată de resursele alimentare din perioada de primăvară. Ca simbolism religios, ouăle fierte și vopsite, de regulă roșii, pasca, drobul și friptura de miel sunt aproape nelipsite din orice gospodărie din Sălaj.
Fiind primăvară, bucatele de Paști trebuie asezonate cu multă verdeață. Ceapa verde, salatele, ridichii, spanacul, leurda și verdețurile aromatice se găsesc din plin în piețele agroalimentare, fiind preferate de noi pentru că sunt din producție locală. Gospodinele mai pregătesc diferite salate, cea mai cunoscută rețetă fiind cea a salatei de boeuf, și diverse sortimente de brânzeturi: telemea, brânză de burduf și, mai nou, cașcaval de casă. Ca dulciuri, bunicile noastre pregătesc cozonaci aromați cu nucă și scorțișoară, cornulețe cu nucă și dulceață, pască cu brânză dulce și alte delicii.
Pentru că se servește mai mult în familie, meniul de Paști este unul simplu și se asociază cu un pahar de vin, în general roșu.

Rețetă Drob de miel în aluat, de Adrian Hădean

Ingrediente pentru un drob: organele de la un miel; 4 ouă; 2 ouă fierte (opțional); 4 linguri de pesmet; 100 g unt; 1 legătură mărar;1 legătura pătrunjel verde; 3 legături ceapă verde; 2 legături usturoi verde; 2 cepe; lobodă; sare, piper
Pentru aluat: 250 g de făină, 50 g unt, 2 ouă, sare
Mod de preparare: Curăță și spală bine măruntaiele de miel, apoi pune-le la fiert într-o oală cu apă astfel încât să le acopere. Lasă-le să fiarbă la foc mic și când dau în fiert aruncă spuma.
Când s-au fiert, pune-le într-o strecurătoare și lasă-le să se răcească la temperatura camerei. Apoi toacă-le mărunt și pune-le într-un vas mare. În timp ce carnea este la fiert mărunțește verdeața, toacă ceapa verde și călește-o 3-4 minute cu o lingură de ulei cât să se înmoaie, las-o la răcit.
Amestecă măruntaiele tocate de miel cu verdeața, ceapa, ouălele bătute, untul, pesmetul sarea și piperul până obții o pastă legată (la nevoie, dacă compoziția e prea uscată, mai adaugă un ou).
Amestecă ingredientele pentru aluat, frământă puțin aluatul (mai adaugă puțină făină dacă trebuie) și întinde din el o foaie destul de mare să cuprindă tot drobul. Așează în tava pentru drob, unsă în prealabil, foaia de aluat, atenție la marginile foii care vor ieși din tavă și pe care le vei folosi apoi pentru a acoperii drobul.
stop_coloana Pune apoi compoziția pentru drob și, dacă vrei, poți insera în interiorul drobului 2 ouă fierte (evident și curățate de coajă). Nivelează compoziția deasupra și acoperă drobul cu aluatul rămas în exteriorul tăvii. Pune-l la cuptor la foc mic și taie-l după ce s-a răcit.

Sfatul medicului specialist dr. Andrei Marius Călinici

Pentru ca sărbătorile pascale să fie petrecute în liniște, trebuie să fim cumpătați, mai ales cei care au postit. “Recomandarea cea mai importantă este cumpătarea. Să ne bucurăm de semnificația momentului, mai mult decât de mâncare”, spune dr. Andrei Marius Călinici, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Medicul zălăuan spune că, teoretic, tot ce apare pe rafturile magazinelor nu ar trebui să pună în pericol sănătatea consumatorilor, dar cantitățile nepotrivite de mâncare în momente nepotrivite pot să creeze probleme de sănătate. “La noi, o gospodină pune de Paști, pe masă, de toate, pentru ca masa să fie cât mai bogată. Masa tradițională nu este sofisticată, dar așa este mentalitatea acum, iar apoi când te trezești cu frigiderul plin trebuie să îl golești, că doar ai investit bani acolo. Important este când mâncăm, cât, și mai ales cine mănâncă”, atrage atenția medicul Călinici, doctor in medicină.
Doctorul Călinici oferă câteva recomandări persoanelor care au probleme de sănătate. “Pentru persoanele care suferă de boală ulceroasă este interzis consumul alimentelor puternic condimentate, de asemenea nu este indicat consumul de alcool. Cei care suferă de boli ale vezicii biliare să evite gălbenușurile de ou. Le pot afecta starea de sănătate, indiferent că sunt consumate ca atare sau sub formă de maioneză. Și carnea prăjită poate ridica probleme acestor persoane. Este cunoscut faptul că animalul tânăr, mielul sau iedul, are o carne bogată în colagen, care este greu de digerat. Din acest motiv este recomandat ca mielul utilizat pentru masa de Paști să nu fie foarte tânăr și să aibă cel puțin zece kilograme. În caz contrar există riscul apariției problemelor cu stomacul. Cei care sunt afectați de boli de inimă sau hipertensiune arterială să reducă consumul de sare sau de alimente sărate”, spune specialistul. Sălăjenii diagnosticați cu diabet zaharat trebuie să se abțină de la prăjituri și să fie atenți la cantitatea de pâine consumată. Pacienților care suferă de boli de ficat nu le este permis consumul de băuturi alcoolice”, mai spune Călinici.