In mod normal, numarul romanilor care contribuie pentru pensia privata obligatorie (adica cei care avea pana in 35 de ani la 1 mai 2007, cand a intrat in vigoare legea) este de aproape cinci milioane. Asta, insa, doar teoretic, pentru ca 400.000 dintre ei nu au nici un ban in cont, ceea ce inseamna ca 8, la suta dintre aceste conturi sunt goale. Valoarea totala a contributiilor a ajuns la 1,7 miliarde lei. Un calcul simplu arata ca fiecare roman care are o pensie privata obligatorie a virat, in medie, 26 de lei pe luna, adica 312 lei pe an. |i, ca si cand aceasta suma nu ar fi destul de mica, valoarea contributiilor lunare este in scadere. Scaderea este pusa pe seama reducerii cuantumului salariilor, dar si a tendintei tot mai accentuate a angajatorilor de a nu-si indeplini obligatiile legale de a vira contributiile.
Pensiile private, in picaj
Articole
O viață nouă, o lume nouă…
”Ieri am fost inteligent, așa că am vrut să schimb lumea. Astăzi sunt înțelept, așa că mă schimb pe mine însumi.” (Rumi) Dragi cititori, pace și bine! – este urarea care și-o adresau și continuă să și-o adreseze călugării din ordinul franciscan, în simplitatea lor radicală. Pacea este ”capodopera rațiunii”, așa cum spunea J. Muller. Pacea este o dispoziție lăuntrică, o înclinație către bunăvoință, dreptate și caritate… și totuși, e atâta lipsă de pace în lume! Oare…
Mai mult...Sfânta Cecilia, caracter de oțel și simbol al muzicii
Dragi cititori, avem nevoie să reactualizăm în fiecare zi, în conștiința noastră, viețile sfinților. Să nu uităm ca sfinții sunt superiori geniilor, fiindcă ideea de sfințenie este legată de ideea de minune. Să nu uităm că suntem chemați și noi, în fiecare zi, la eroism, pentru că doar eroismul trăit sub dominanta Evangheliei mai poate salva această lume. Astăzi, să ne amintim de viața Sfintei Mucenițe Cecilia, cea care este sărbătorită în întreaga creștinătate de rit bizantin…
Mai mult...