Primariile din judet sunt amenintate in trimestrul IV de lipsa banilor pentru salarii si intretinere.
Problemele pe care le au primarii de comune din toata tara au fost expuse si discutate in cursul saptamanii trecute la nivelul Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR). Dar, dupa cum a apreciat primarul comunei Mesesenii de Jos, Sandu Bercean, vicepresedinte al ACoR pentru Regiunea de Nord-Vest, „aspectele cu care se confrunta administratiile din zona rurala nu intereseaza pe mai marii nostri”. „La intrunire au fost reprezentate doar ministerele muncii, agriculturii, invatamantului si internelor, iar presedintele Romaniei nu a stat decat zece minute. Suntem tratati cu multa indiferenta de guvernanti”.
Primarii de comune se declara nemultumiti de modul in care este inteleasa des-centralizarea, de la nivel de inalt, fara a se aloca resurse, dar si de faptul ca s-a impus diminuarea numarului de salariati din primarii cu 10 la suta. „Pe cine sa mai dam afara? se intreaba primarul de la Mesesenii de Jos. Pentru fiecare domeniu avem tot cate un om. Toate primariile din judet au personal la limita minima, cate un angajat deserveste intre 500 si 700 de locuitori, ceea ce este peste normal. Am incropit o organigrama pentru o unitate administrativ-teritoriala cu 3000-5000 de locuitori si am ajuns la concluzia ca ar fi necesari 27 de salariati in primarie. Noi de exemplu, suntem 7-functionari publici, 2-personal contractual si 2-daca pot sa spun asa-demnitari, respectiv, primarul si viceprimarul care nu sunt altceva decat moase comunale, care fac de toate. Cel mai strict este la Agrij, primaria cu cei mai putini salariati, doar 6. Nu stiu ce vor face dupa ce vor deschide centrul after -school, unde trebuie sa angajeze trei persoane”.
Nu vor mai fi bani
de salarii
Problema cea mai arzatoare va fi in continuare, bugetul. Daca pana acum nici o primarie din judet nu si-a inchis portile, se pare ca din trimestrul IV multe vor fi in imposibilitate de plata. Vicepresedintele ACoR, dl. Sandu Bercean a dat doua prime exemple comunele Virsolt si Meseseni. „La noi, stiu de acum ca pentru trimestrul IV avem acoperite cheltuielile de functionare in proportie de 30%, iar pentru salarii, maxim de 40%, pentru ca nu am blocat proiectele in derulare”.
Scolile si cadrele didactice sub lupa primarilor
In centrul atentiei edililor din mediul rural a stat si acum, ca si la intalnirile precedente, modalitatea de administrare si urmarirea utilizarii banului public in unitatile de invatamant, dar mai ales, controlul eficientei cadrelor didactice.”Avem in mediul rural un invatamant de suplinitori, in cea mai mare parte, cadre care nu se implica in viata comunitatii. Titularizarile se fac cum se fac, iar autoritatile locale si parintii nu au nici un cuvant de spus in stabilirea celor care vin la catedra”, constata vicepresedintele ACoR, Sandu Bercean.