Președintele Consiliului Județean Sălaj, Tiberiu Marc, a detaliat ieri care sunt investițiile pe care le-a propus pentru acest an, arătând că banii pentru dezvoltare vor merge în principal pentru proiecte de infrastructură rutieră, de sănătate și pentru finalizarea proiectelor din fonduri europene aflate în implementare.
Marc promite să scape Sălajul de drumuri rele până în 2016
La capitolul drumuri, Tiberiu Marc a prezentat o evaluare comparativă a stării drumurilor județene în 2014, față de 2004, anul în care Marc a câștigat șefia Consiliului Județean Sălaj. În 2004, din cei 630 de kilometri de drum județean, 508 kilometri erau în stare rea, 58 kilometri în stare medie și 54 de kilometri erau în stare bună. După 10 ani, la nivelul județului s-a ajuns ca 150 de kilometri să fie în stare rea, 160 de kilometri în stare medie și 320 de kilometri de drum județean să fie în stare bună. Șeful administrației județene a declarat că până în 2016 dorește să nu mai fie nici un kilometru de drum în categoria de drumuri rele.
Din bugetul pe acest an se vor continua lucrările la patru investiții începute anul trecut și care se vor termina până anul viitor. Este vorba despre reabilitarea DJ 108 F Șimleu – Moiad, reabilitarea DJ 110 F Nușfalău – Plopiș, modernizarea DJ 110 E Plopiș – Făgetu, modernizarea DJ 109 Halmășd – Cerișa – Cosniciu.
Până la finele anului, Marc apreciază că se vor finaliza lucrările la podul peste Valea Crasnei de la Derșida și a drumului dintre Nușfalău și Plopiș. Din acest an vor începe lucrări de modernizare pe DJ 191 D Nușfalău – Sâg – limita cu județul Cluj și pe trei sectoare de drumuri, mai mici, afectate de alunecări de teren.
“Pe drumurile județene, 60 la sută din buget este alocat pentru investiții și restul pentru reparații și întreținere. Filosofia după care am gândit strategia pentru infrastructura rutieră este să facem lucrări care să dureze mai mult; plombările au o durată scurtă de utilizare. Ne concentrăm pe îmbrăcăminte asfaltică, pe covoare bituminoase cu 1 – 2 straturi, care au o viabilitate mai mare. Vrem să facem tratamente pe DJ 108 E, o porțiune de 28 de kilometri, între Crișeni – Cehu Silvaniei, până la limita cu județul Maramureș, și de 12 kilometri între Năpradea și Cheud, unde drumurile sunt în stare medie, dar prin tratamente crește durata de viabilitate cu 3 – 4 ani. Se vor pune covoare asfaltice pe tronsonul de drum între Crasna și Zalău, între Ip – Camăr până la limita cu județul Cluj și pe alte sectoare mai mici de 1 – 2 kilometri, care au rămas nereabilitate, de la periferia județului. Vrem ca lucrările de întreținere cu covor bituminos să aibă o pondere din ce în ce mai mare, pentru că au viabilitate mai mare. Ținta este ca la finele anului 2016 să putem încadra drumurile județene în doar două categorii, bune și medii, iar cei 150 de kilometri de drumuri rele să le aducem în stare bună sau medie”, a declarat președintele Consiliului Județean Sălaj.
Ca planuri de viitor, Marc a precizat că pregătește două proiecte de reabilitări de drumuri județene pentru axele cu fonduri europene care se vor deschide. Este vorba despre reabilitarea drumului județean 110 E, de la Ciocmani până la limita cu județul Cluj, lung de 42 de kilometri, pe malul stâng al Someșului, care merge paralel cu DN1H. Un alt obiectiv este reabilitarea dumului Nușfalău – Zalău – Crasna – Creaca.
Modernizarea Ambulatoriului Spitalului este una din priorități pentru 2015
După preluarea managementului Spitalul Județean de Urgență de către Consiliul Județean, administrația județeană a atras fonduri europene și, stop_coloana cu contribuții locale și din partea sponsorilor, s-a reușit reabilitarea integrală a principalelor corpuri ale spitalului. Au rămas nereabilitate sau reabilitate parțial Ambulatoriul de specialitate și secțiile externe ale spitalului – Secția de Pneumologie, Secția de Boli Infecțioase și Secția de Psihiatrie.
“O prioritate este modernizarea și dotarea cu aparatură a Ambulatoriului de specialitate a Spitalului județean, care are cea mai mare adresabilitate, peste 14.000 de cazuri în 2014. Ținând cont că în strategia de sănătate se pune accent pe reducerea spitalizării continue și creșterea spitalizării de zi și intervențiilor în ambulator, vom amenaja un spațiu pentru spitalizarea de zi în spațiul Ambulatoriului de specialitate”, a declarat Marc. Acesta a precizat că se va extinde spațiul destinat ambulatoriului în curtea interioară a spitalului, unde se va amenaja zona de internare de zi cu 10 – 12 paturi pentru toate specialitățile medicale și o zonă de așteptare.
Speranțe pentru reabilitarea secției de Pneumologie a Spitalului, din cartierul Porolissum
Președintele Consiliul Județean Sălaj a declarat că are ca obiective continuarea lucrărilor de modernizar,e modernizarea la Secția de Pneumologie a Spitalului Județean (realizate doar pe jumătate din lipsă de finanțare), reabilitarea Secției de Boli Infecțioase, modernizarea și extinderea Secției de Psihiatrie, dotarea cu aparatură medicală pentru investigații și tratament a întregului spital. Pentru toate aceste proiecte Tiberiu Marc spune că s-au identificat și sursele de finanțare. Modernizarea ambulatoriului de specialitate și dotarea cu aparatură medicală sunt eligibile prin Programul Operațional Regional, din fonduri europene, iar pentru Secțiile de Pneumologie și Boli Infecțioase se va încerca atragerea de bani din cadrul Ministerului Dezvoltării, în timp ce Secția de Psihiatrie se va moderniza cu bani din bugetul județului.
Proiecte europene care se finalizează anul acesta
Tiberiu Marc a prezentat stadiul lucrărilor la proiectele cu finanțare externă aflate în derulare și când vor fi redate comunității.
Unul dintre cele mai importante este construcția Sistemului integrat de management al deșeurilor, care se va finaliza până la sfârșitul acestui an.
Circuitul castrelor romane este un alt proiect cu finanțare nerambursabilă care va stimula turismul județului. Marc a anunțat că drumul spre Castrul roman Porolissum de la Moigrad a fost în sfârșit reabilitat și se poate ajunge în condiții normale la monumentul istoric simbol al județului.
Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania este un alt proiect la care județul Sălaj este parte, despre care Marc spune că se va finaliza în a doua parte a anului.
Președintele Consiliului județean a deconspirat un proiect cultural pe care speră să-l poată demara din acest an. Este vorba despre organizarea unui festival de teatru antic la Castrul roman “Porolissum”, pe care dorește să-l organizeze “la cel mai înalt nivel posibil”.