Producătorii sălăjeni au scos pe piață prima recoltă de spanac din acest an
Prima recoltă de verdețuri din acest an a apărut pe piața din Zalău. Producătorii sălăjeni au recoltat spanacul și l-au scos la vânzare prin comercianți. Și prețul este pe măsura rarității legumelor românești de pe piață, adică 10 lei pe kilogram. Luna viitoare va apărea pe piață ceapa verde din producția locală, iar prin primăvară vom putea cumpăra salată verde și ridichi din producția locală. Timpul a ținut cu producătorii iarna aceasta, pentru că a fost o iarnă mai blândă. „Eu aduc pe piața din Zalău, în fiecare an, prima recoltă de spanac imediat după sărbători. Este semănat din toamnă și protejat de frig cu folie, astfel încât să putem oferi prima verdeață din an în ianuarie. Ne bucurăm că iarna a ținut cu noi, pentru că, de exemplu, colegii din Arad mi-au spus că n-au putut recolta. Cu ceapă verde ieșim în februa-rie, apoi urmează ridichile și salata verde, pe care o scoatem în primăvară”, ne-a declarat ing. Costel Petrache, producător de legume și flori din comuna sălăjeană Lozna.
Din păcate, producătorii români nu pot asi-gura legume proaspete pe perioada de iarnă. stop_coloana Cei care doresc să pună roșii, castraveți și ardei pe masă în perioada iernii găsesc la piață sau în magazine doar produse din import, fără gust și pline de chimicale. Inginerul ne explică de ce producătorii locali nu pot produce legume ca străinii. „Din cauza climei de la noi, nu se pot face legumele mai devreme. La Salonta (județul Bihor, n.r.) se scot mai drevreme ceva legume pentru că au încălzire cu apă termală, care e gratuită, vine din pământ la temperaturi foarte mari. Guvernul ar putea da subvenții pentru legume pe perioada rece pentru a stimula producția locală, pentru că investițiile sunt foarte mari”, ne-a explicat inginerul agronom.
