In lume, la fiecare trei minute o femeie este diagnosticata cu cancer de san. La fiecare 14 minute, o femeie moare rapusa de aceasta teribila maladie. Lumea medicala vine, insa, cu o veste buna: daca boala este depistata in faza incipienta, rata de vindecare a cancerului de san este de aproape 100 la suta.
Ce inseamna stadiu incipient in cancerul de san? Raspunsul la aceasta intrebare ni l-a dat dr. Angelica Chiorean, medic primar radiologie-imagistica, doctor in stiinte medicale, senolog (senologia este ramura medicinii care se ocupa de afectiunile sanului), sef de lucrari la Catedra de Radiologie din cadrul UMF Iuliu Hatieganu din Cluj Napoca si, nu in ultimul rand, colaborator al Policlinicii Salvosan Ciobanca Zalau. „Se considera ca un cancer de san este intr-o faza incipienta atunci cand el este localizat numai in canalul galactofor, n-a strabatut peretele acestuia, deci nu putea sa dea metastaze in alte parti ale corpului”, a precizat dr.Chiorean, subliniind ca un astfel de diagnostic precoce nu numai ca sporeste semnificativ sansele de a invinge boala, dar si scade foarte mult costul si agresivitatea tratamentului.
In faza incipenta, cancerul de san este, in general, asimptomatic si – a mai precizat specialistul clujean – nu se simte la palpare. De aceea, singura sansa de a depista boala intr-un astfel de stadiu este controlul periodic al sanului prin mamografie sau ecografie mamara (ori ambele, daca se impune). Este vorba de asa-numitul screening pentru cancerul de san (examinare la paciente teoretic sanatoase), care in tarile civilizate se face anual prin programe nationale de sanatate.

Un specialist de prima mana va sta la dispozitie

De mentionat este faptul ca ambele metode de examinare (prin mamografie, respectiv prin ecografie mamara) sunt disponibile, atat ca aparatura, cat si ca specialisti, la Policlinica Salvosan Ciobanca din Zalau, pacientele nemaifiind nevoite sa bata pentru o investigatie de acest fel drumul pana la Cluj. Cu atat mai mult cu cat, dr.Angelica Chiorean, cotata ca specialist de prima mana in tara si chiar si in aceasta parte a Europei, vine, periodic, la Zalau pentru a interpreta mamografiile ori pentru a examina cu ecograful, special echipat pentru asta, pacientele care se adreseaza policlinicii.
Pentru ca o femeie sa se asigure ca, daca e sa se imbolnaveasca, macar sa afle cat mai repede pentru a se putea vindeca total, dr.Angelica Chiorean recomanda „modelul” american, unde femeile de peste 40 de ani sunt determinate sa faca, o data pe an, o mamografie.
Boala afecteaza tot mai multe persoane tinere
In ultimul an se remarca o incidenta crescuta a cazurilor de cancer la san la persoane tinere, in special la cele cu varste intre 30 si 40 de ani, dar si la fete de 20 de ani – avertizeaza specialistul. Odata pus diagnosticul la Salvosan Ciobanca, pacientele sunt tratate in clinicile de specialitate din Cluj si sunt apoi urmarite imagistic de dr. Angelica Chiorean.