Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit săptămâna trecută că orice medic care este angajat într-o unitate a Ministerului Sănătăţii (MS) este funcţionar public şi, în consecinţă, este “subiect activ” al infracţiunii de luare de mită. Nouă judecători ai ICCJ au fost desemnaţi să dezbată o chestiune de drept privind calitatea de funcţionar public a medicilor din România. În final, ei au hotărât, în unanimitate, că orice medic angajat al unei unităţi ce aparţine Ministerului Sănătăţii are calitatea de funcţionar public.
“Judecătorii au spus că medicul încadrat într-un spital din reţeaua Ministerului Sănătăţii este funcţionar public în accepţiunea dispoziţiilor articolului 175 din Codul penal, alineatul 1 litera B teza a doua, adică funcţie publică de orice natură. Practic, orice medic de la orice spital al MS este funcţionar public şi, în consecinţă, este subiect activ al infracţiunii de luare de mită”, explică surse judiciare pentru Mediafax.
Judecătorii ICCJ au dezbătut această chestiune ca urmare a unei sesizări de la Curtea de Apel Târgu Mureş, trimisă cu referire strictă la medicii angajaţi ai unităţilor medicale ale Ministerului Sănătăţii, nefăcând referire şi la medicii din spaţiul privat sau angajaţi în egală măsură în domeniul public şi în cel privat. Astfel, explică sursele citate, cei nouă judecători nu s-au putut pronunţa şi cu privire la aceste categorii de medici.
În final, completul a stabilit că medicii intră în categoria reglementată de articolul 175 alineatul 1 litera b teza a doua, care spune că “funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie, exercită o funcţie publică de orice natură”.
Pe de altă parte, în 9 octombrie, preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea potrivit căreia medicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia, după ce Parlamentul a respins cererea de reexaminare prin care se solicita să se revină asupra acestei decizii.

Liviu Oroianu spune că nu mai înţelege nimic

L-am contactat pe Liviu Oroianu, preşedintele Colegiului Medicilor din Sălaj, pentru a afla care este, până la urmă, statutul unui medic. “Vă rog să întrebaţi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că nu mai ştiu nici eu. Sincer, nu mai înţeleg. Probabil că se va discuta problema în şedinţa din această lună de Colegiu Naţional (al Medicilor – n.r). Cred că pe 18 este şedinţa şi va merge reprezentantul nostru să vedem despre ce este vorba. Nu mai înţelegem dacă suntem sau nu suntem (funcţionari – n.r.), dar doctori sigur suntem”, a conchis Oroianu.

Avocatul Bogan Ilea explică cum stă treaba

Avocatul Bogdan Ilea ne-a explicat ieri că în acest caz se ia în considerare decizia ICCJ. “Dacă se ştiu liniştiţi (medicii – n.r.), ar trebui să nu-şi facă probleme”, spune Ilea.
Avocatul a precizat că legile se aplică după cum le interpretează judecătorii. Prin urmare, se ia în considerare decizia ICCJ.  stop_coloana “Parlamentul adoptă legi, preşedintele le promulgă şi instanţele judecătoreşti, respectiv cea mai înaltă în cazul de faţă, ICCJ, le interpretează. Legile se aplică aşa cum stabilesc judecătorii, nu cum vrem noi sau altcineva. Deci, legile se aplică în modalitatea în care le interpretează judecătorii. În cazul acesta, ICCJ”, explică Ilea.
“Am auzit de decizia luată de ICCJ, însă nu am citit motivarea. Dar mi se pare just ca orice persoană care lucrează în sistemul public să poată fi asimilat unui funcţionar, fără a face confuzie cu funcţionarii publici, care sunt o categorie specială de funcţionari. Funcţionar este persoana care funcţionează ca presupus al unei societăţi, al unei persoane juridice. Dacă o persoană nu e funcţionar, atunci nu se poate încadra la luare de mită. De exemplu, avocaţii nu pot fi încadraţi la luare de mită, pentru că nu sunt funcţionari, sunt liberi profesionişti. La fel e în cazul medicului care lucrează în cabinetul lui privat. Stomatologul, de exemplu, nu poate fi luat la luare de mită. Dar medicul de la spital poate fi”, menţionează avocatul.

Bani daţi în cabinetul privat nu se mai cheamă mită

Pentru a se înţelege exact cum stă treabă, să luăm exemplul unui medic care lucrează şi la spital şi are şi cabinet privat. Din cele explicate de avocatul Ilea, “dacă îi dau o sumă de bani medicului la cabinetul privat ca să-mi facă o prestaţie, acolo el este liber profesionist, deci nu poate fi încadrat la luare de mită”. “Dacă îmi cere sau îi dau şi acceptă o sumă de bani la spital ca să presteze un serviciu, atunci este luare de mită. Asta este relevanţa (deciziei ICCJ – n.r.), existenţa infracţiunii, posibilitatea de a fi acuzat în funcţie de contextul în care funcţionează omul respectiv. Dacă e la el la cabinet, acolo totul e pe bani. Dacă este la o instituţie publică, unde este plătit şi are calitatea de funcţionar al spitalului în raport cu pacienţii care vin la spitalul public, acolo poate fi acuzat”, explică Ilea. Cu alte cuvinte, medicii, atunci când lucrează la spital, sunt funcţionari. Când lucrează la cabinetul particular, nu sunt funcţionari.
Funcţionari publici sunt doar cei care funcţionează în conformitate cu Legea 188/1999 privind statutul funcţionarului public. În lege se precizează: “Funcţionarul public este persoana numită, în condiţiile legii, într-o funcţie publică. Persoana care a fost eliberată din funcţia publică şi se află în corpul de rezervă al funcţionarilor publici îşi păstreaza calitatea de funcţionar public”, iar funcţia publică “reprezintă ansamblul atribuţiilor şi responsabilităţilor, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor de putere publică de către administraţia publică centrală, administraţia publică locală şi autorităţile administrative autonomie”.