A fost destructurat un grup de crimă organizată de pe raza judeţului Sălaj, având ca obiect traficul şi consumul drogurilor de mare risc şi a substanţelor psiho-active. Lucrătorii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Sălaj, sub coordonarea procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj, au efectuat 27 de percheziţii domiciliare, au identificat aproximativ 80 de consumatori în rândul tinerilor şi au reţinut pentru arestare şapte persoane care făceau parte din grup. Tribunalul Sălaj a dispus ieri arestarea preventivă a inculpaţilor Hendea Vlad Mihai şi Hendea Dan Marian (fraţi), Corniş Mariana şi Corniş Mihai Florin (mamă şi fiu), Nagy Marton, Vasz Florin Bill, Dragoş Marcel Nicolae.
Droguri aduse din Bucureşti şi Craiova
De la debutul anului 2014, gruparea de crimă organizată şi-a început activitatea în judeţul Sălaj, judeţul Maramureş, precum şi în judeţul Cluj. Inculpaţii vindeau unor tineri droguri de mare risc, ambalate în plicuri de 0,25 de grame, cu sume cuprinse între 30 şi 50 de lei. Pe raza municipiului Zalău, plicul se vindea cu 30 de lei, iar la Jibou şi Şimleu Silvaniei cu 50 de lei. Liderii grupului cumpărau gramul de drog cu 15 – 20 de lei sub formă de vrac, în cantităţi cuprinse între 200 şi 400 de grame, de la diferite persoane din Bucureşti şi Craiova. Marfa era transportată prin diferite firme de curierat şi depozitată la locuinţele membrilor grupului infracţional organizat. Pentru comunicare se foloseau anumite canale de socializare foarte greu de depistat.
Copii de 11 ani au devenit clienţi
Substanţele psiohoactive erau porţionate cu ajutorul unor cântare electronice de mare precizie în plicuri transparente procurate de la Artima. Un astfel de plic avea cantatitatea de 0,25 – 0,33 grame. După porţionare se obţineau între o mie şi cinci mii de plicuri. Aceste plicuri erau vândute ulterior de alţi membrii ai grupului de crimă organizată în oraşele sălăjene.
Îngrijorător este faptul că printre consumatori se aflau şi copii cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani.
Vânzătorii de iluzii nu se călcau pe picioare, aveau fiecare locurile de distribuire a drogurilor bine stabilite. De regulă, valorificarea se făcea în cluburi şi localuri, dar mai ales în preajma şcolilor din cartierele Dumbrava I, Dumbrava II, Simion Bărnuţiu şi zona Astralis.
Se consumă cocaină şi etnobotanice
Cu ocazia percheziţiilor pe raza municipiilor Zalău, Cluj – Napoca şi Ploieşti, au fost ridicate de la locuinţele suspecţilor următoarele bunuri folosite de către aceştia în desfăşurarea activităţii infracţionale sau ca urmare a desfăşiurării activităţii infracţionale: stop_coloana 4.850 de euro; 6.450 de lei; un pistol cu bile; trei cântare electronice; cantitatea de 100 de grame de substanţe psiho-active sub formă de pulbere; cantitatea de 500 de grame de substanţe psiho-active sub formă vegetală; 60 de plicuri conţinând fiecare cantitatea de 0,25 de grame de substanţe psiho-active.
Referitor la droguri, Dan Buduşan, procurorul şef al Biroului Teritorial Sălaj al DIICOT, spunea că “se consumă cannabisul, dar şi cocaina”. “Cele mai periculoase substanţe sunt etnobotanicele cu efect psiho-activ. Acestea sunt în totalitate sintetice şi au efecte negative de neînchipuit asupra consumatorului, creând o puternică dependenţă.”
18 suspecţi de trafic şi 80 de consumatori audiaţi
După efectuarea percheziţiilor. 18 suspecţi au fost conduşi la sediul DIICOT Sălaj în vederea audierii lor şi luarea unor măsuri preventive, iar un număr de 80 de consumatori au fost conduşi la sediul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj în vederea audierii acestora.
Procurorul de caz, Dan Liviu Bubuiug, a emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore în numele a şapte inculpaţi, fiind prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile. Tribunalul Sălaj a dispus în noaptea de miercuri spre joi, la ora 00.05, arestarea preventivă a tuturor celor şapte inculpaţi.
În continuare se desfăşoară activităţi de urmărire penală pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale desfăşurate de către membrii grupului sau de alte persoane implicate, pentru identifiacarea tuturor consumatorilor care au achiziţionat astfel de substanţe de la inculpaţi.
Atenţie părinţi!
Procurorul şef Dan Buduşan face apel pe această cale la părinţi, în sensul că dacă sesizează anumite comportamente deosebite ale copilului să anunţe Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Anridrog Sălaj sau să sune la 112.