Peste 40 la sută din farmaciile sălăjene nu au pe raft varianta cea mai ieftină a medicamentelor, preferând să facă comerţ doar cu me-dicamente scumpe, care fac profit bun, rezultând într-un mare dezavantaj pentru consumator. Acest lucru a fost scos la iveală în urma controalelor făcute la farmaciile din Sălaj de către două echipe formate din inspectori de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj şi de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, care au verificat dacă farmaciile au pe stoc şi varianta ieftină a medicamentelor, nu doar variantele scumpe.
Controalele au fost demarate în judeţ din 7 noiembrie, după ce ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat la începutul lunii că va verifica dacă fiecare farmacie respectă regulamentele privind compensarea integrală a medicamentelor.
Marius Tăutu, preşedintele CJAS Sălaj, a declarat ieri pentru Graiul Sălajului că vineri vor fi finalizate controa-lele. Însă, la două zile înainte de finalizarea controalelor, rezultatele de până acum au scos la iveală faptul că 40 la sută din farmaciile sălăjene nu au varianta cea mai ieftină a medicamentelor. “Aproximativ 40 la sută din farmacii nu deţin întotdea-una produsul cu preţul cel mai mic al medicamentului din cadrul aceluiaşi DCI (denumirea comună interna-ţională – n.r.), şi-atunci e posibil ca asiguratul să plătească diferenţa de preţ”, a explicat Tăutu.
Peste 40 la sută din farmaciile sălăjene nu au pe raft varianta cea mai ieftină a medicamentelor, preferând să facă comerţ doar cu me-dicamente scumpe, care fac profit bun, rezultând într-un mare dezavantaj pentru consumator.
A devenit un obicei ca medicul să recomande pacienţilor o anumită marcă pentru medicamente sau o anumită farmacie, pentru că este cointeresat să o facă. Cu toate acestea, de la managerul Spitalului Judeţean, Laurenţiu Barna, am aflat că “medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău nu recomandă” medicamentele scumpe. “Medicii prescriu reţete medicale în care notează substanţa activă (nu marca medicamentului – n.r.), iar pacientul merge cu reţeta respectivă la farmacie pentru eliberarea tratamentului prescris”, explică Barna.
Pe de altă parte, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Sălaj, Sergiu Mureşan, ne-a explicat că oamenii au dreptul să aleagă ce produs doresc, fie pe cel ieftin, fie pe cel scump, însă de multe ori oamenii cer produsul cel mai scump pentru că aşa le recomandă medicul.
Marius Tăutu, preşedintele CJAS Sălaj, ne-a spus ieri că “de multe ori asi-guratul vrea medicamentul mai scump pentru că cu acela este obişnuit sau acela i-a spus medicul că este bun”.
Deducem că este o adevărată încrengătură în care atât unii medici, dar şi anumiţi farmacişti, recomandă varianta mai scumpă a medicamentelor, iar consumatorul neştiutor preferă să creadă medicul sau farmacistul pe cuvânt, decât să cumpere varianta ieftină, care are acelaşi efect ca varianta scumpă a medicamentului.
Aşa se explică şi “psihoza în masă” a pacienţilor, cum o descrie preşedintele stop_coloana Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Mariu Savu, care declara ieri că nu înţelege de ce în cazul produselor antiinflamatoare (împotriva durerilor şi febrei), oamenii cheltuiesc 15, 20 sau 30 de lei pentru o cutie de Nurofen (produs ce nu necesită prescripţie), când există variante mai ieftine, care costă 5 lei.
“Nu am înţeles niciodată de ce. Probabil că e puterea reclamei la televizor”, a spus Marius Savu.
Se compensează doar medicamentul ieftin; plăteşti dacă vrei varianta scumpă
Sergiu Mureşan, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Sălaj, a explicat pentru Graiul Sălajului că medicamentele se compensează automat prin softul de eliberare a reţetelor, care este integrat în fiecare farmacie la nivel naţional. “Deci este imposibil să nu se elibereze exact conform normelor CNAS. Şi reţeta electronică şi softurile de gestiune a medicamentelor din farmacie, toate concură spre eliberarea absolut corectă din punct de vedere tehnic”, explică Mureşan. Referitor la compensarea medicamentelor, Sergiu Mureşan a precizat că medicamentele sunt compensate în funcţie de preţul de referinţă, adică în funcţie de preţul medicamentului cel mai ieftin. Cumpărătprii care aleg la recomandarea medicului sau a farmacistului o marcă scumpă, beneficiază aşadar de compensare pentru produsul ieftin, iar diferenţa pentru produsul recomandat o plăteşte.
De precizat este că există cel puţin două produse care conţin substanţa activă recomandată de medic: produsul original, de import (care este scump), şi produsul românesc (care este cel mai ieftin). “Oamenii au dreptul să-şi aleagă produsul pe care-l doresc. Sunt oameni care vor să cumpere produsul original. Mulţi vor produsul original, spunând că aşa le-a scris medicul. E alegerea lor”, precizează preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Sălaj. “Noi avem obligaţia, prin contractul cu Casa de Asigurări şi prin norme ale legii, să avem şi produsul cu preţ de referinţă, deci cel mai ieftin”, explică Mureşan.
Farmaciile au primit doar avertismente
Întrebat dacă farmaciile unde nu s-a găsit varianta ieftină a medicamentelor au fost sancţionate, aşa cum a promis ministrul Sănătăţii la demararea controalelor, Tăutu a precizat că farmaciile au primit sancţiuni de tip administrativ. “Sancţiuni peculiare nu sunt, dar sunt sancţiuni de tip administrativ, adică avertismente. Cam acestea sunt sacţiunile care se pot da în asemenea situaţii”, a precizat preşedintele CJAS Sălaj.