Elevii Liceului Tehnologic “Mihai Viteazul” şi ai Liceului Reformat “Wesselenyi” au fost invitaţi ieri la sediul filialei din Zalău a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” (UVVG) Arad, pentru a li se prezenta oferta universităţii, precum şi a şcolii postliceale sanitare din cadrul filialei UVVG din Zalău, în cadrul activităţii “Orientează-te în cariera pentru viitorul tău”.
Aurica Grec, directorul filialei Zalău a UVVG Arad, a precizat că prioritatea facultăţii a fost întotdeauna integrarea socio-profesională a studenţilor pe piaţa muncii sălăjene. “Integrarea socio-profesională a studenţilor din cadrul universităţii, încă de la înfiinţare, a constituit o prioritate a noastră. Ne-am orientat ca studenţii noştri să fie pregătiţţi pentru domeniile pentru care societatea economico-socială este pregătită să-i integreze. Deci, încercăm să alegem acele specializări care să răspundă cerinţelor pieţii muncii”, a explicat Aurica Grec. Pentru a ilustra rezultatele corelării specializărilor UVVG cu cerinţele pieţii, Aurica Grec le-a prezentat elevilor o serie de foşti studenţi, care în prezent sunt fie directori la diferite bănci, fie îşi conduc propria afacere, subliniind şi faptul că nu există instituţie publică în Zalău care să nu aibă cel puţin un angajat care a terminat la UVVG, filiala Zalău.
Sunt invitaţi şi absolvenţii fără bacalaureat
Irina Kovacs, inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, dar şi profesor în cadrul UVVG filiala Zalău, i-a îndemnat pe liceeni să aleagă să studieze la UVVG filiala Zalău, punând accent pe avantajele pe care le vor avea dacă aleg să studieze acasă. “De ce să alegem aceste forme de învăţământ? (facultatea sau şcoala postliceală de la UVVG, filiala Zalău – n.r.) Aşa cum foarte bine a precizat doamna director, puteţi să învăţaţi acasă. Vă mărturisesc în calitate de mamă, eu ştiu ce înseamnă să-mi ţin copilul în Cluj la facultate la Arhitectură. Sunt nişte cheltuieli extem de mari şi nişte eforturi materiale din partea părinţilor considerabile. Deci aveţi posibilitatea să învăţaţi acasă fără să cheltuiţi prea mulţi bani”, a subliniat inspectorul.
Elevii prezenţi au fost îndemnaţi de Irina Kovacs să aleagă Şcoala Postliceală “Vasile Goldiş” Zalău în cazul în care nu reuşesc să ia examenul de Bacalaureat. “De ce să alegeţi şcoala postliceală sanitară? Eu vă doresc foarte mult succes la Bacalaureatul care vă aşteaptă, la proba de foc a maturităţii. stop_coloana Dar în cazul în care se întâmplă ca unii dintre voi să eşueze – nu vă doresc asta, vă doresc foarte mult succes – dar dacă cumva nu reuşiţi la prima încercare să treceţi peste proba maturităţii, totuşi vă puteţi înscrie la o şcoală, la o formă de învăţământ postliceală. Noutatea este că aveţi posibilitatea chiar să absolviţi şcoala postliceală sanitară fără să obţineţi diploma de Bacalaureat. Nu este o ruşine în ziua de astăzi. Se poate ca un om să aibă un eşec fără să fie neapărat o catastrofă pe care să nu o putem depăşi. Puteţi să deveniţi nişte asistenţi medicali de succes chiar şi fără să aveţi o diplomă de Bacalaureat.În acelaşi timp, vă recomand cu mare căldură şcoala postliceală sanitară pentru că vă oferă o diplomă cunoscută în toată Europa. Eu vă recomand să optaţi pentru a munci acasă, pentru a munci, dacă se poate, în locurile noastre natale. Dacă totuşi luaţi decizia să mergeţi să munciţi peste hotare, este o diplomă recunoscută oriunde în Europa şi vă recomand să mergeţi ca specialişti, dacă alegeţi această cale, să staţi demni şi să demonstraţi că sunteţi nişte specialişti de mare calitate”, a conchis inspectorul şcolar general adjunct.
Studii universitare la Zalău
Trei universităţi, respectiv Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj Napoca – Facultatea de Geografie oferă posibilitatea continuării studiile universitare la Zalău.
Cei care doresc să studieze Geografia turismului pot să o facă la Zalău la filiala Facultăţii de Geografie din cadrul UBB Cluj.
Filiala Universităţii Tehnice Cluj-Napoca are locuri la Zalău la Facultatea Ingineria Materialelor şi a Mediului (specializarea Ingineria materialelor) şi Facultatea Construcţii de Maşini (specializarea Inginerie industrială).
În ceea ce priveşte filiala UVVG, aceasta oferă absolvenţilor de liceu sălăjeni posibilitatea de a studia la zi specializarea Marketing în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi specializarea Ecologie şi protecţia mediului în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică.